open-navfaktor-logo
search
Protest
Smeće jutros ponovo nije moglo na Uborak
Građani mostarskog gradskog područja Sjever jutros u ranim satima ponovo su blokirali prilaz deponiji Uborak, te tako spriječili dovoz i istovar smeća, nezadovoljni zbog nemara vladajućih struktura povodom njihovih zahtjeva za iznalazak nove lokacije za deponiju.
22.02.2020. u 08:08
get url
text

- Nakon ignorisanja nadležnih vlasti na naše upite, dokle se došlo sa ispitivanjem potencijalnih lokacija predviđenih za novu deponiju, jedino što nam preostalo je ova blokada da ih natjeramo da rade svoj posao - kazao je predsjednik Udruženja građana "Jer nas se tiče" Omer Hujdur.

Okupili su se ovoga puta u nešto većem broju, jer , kako ističe Hujdur, drugog puta do rješenja ovog problema nema.

- Čim se povučemo svi nas ignorišu i odmah prestaju da rade. Hladno je i zbog toga je teže, ali se mora izdržati. Ostajemo tu vjerovatno cijeli dan, a dalje ćemo vidjeti - naglašava Hujdur.

Odnos onih koji bi trebali odlučivati o novoj deponiji spram ljudi mjesecima okupljenih u borbi zbog deponije koja ih truje, je više nego razočaravajući, smatra Nijaz Hodžić iz Inicijative  "Jer nas se tiče".

{$galerijaFotografija}

-Njima je toplo. Ako ih nije ponukao onaj video od neki dan, kako bura nosi smeće na sve strane, onda šta govoriti više, očito ni ne razmišljaju da se nađe neka nova lokacija - ističe Hodžić.

Nakon što je pravosnažno JP Deponija ostalo bez okolinske dozvole, i to odlukom Ministarstva okoliša FBiH, nakratko su bili blokirali deponiju, koju je uz primjenu sile deblokirao MUP HNK. Od tada se pod policijskom zaštitom svakodnevno dovozi smeće, a građani sve to posmatraju uz mirne proteste i šalju poruke kako je ovaj problem alarmantan za šire područje.

Uborak - 22. 2. 2020.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.