open-navfaktor-logo
search
Sproveden niz mjera
Smanjen broj migranata, Cikotić: Rutu preko BiH učinili smo nepristupačnom i nepoželjnom
Ulazak migranata u Bosnu i Hercegovinu, ali i broj onih koji borave u našoj državi, navode iz Ministarstva sigurnosti BiH, značajno je smanjen.
13.04.2022. u 07:54
get url
text

Kako kažu, trenutno se u pet privremenih prihvatnih centara nalazi 1.769 osoba, u Azilantskom centru je 13, u Imigracionom centru 63, odnosno, ukupno 1.858 osoba, dok ih je u isto vrijeme tokom prethodne godine u prihvatnim centrima boravilo 4.517.

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, navodi za Faktor da je Ministarstvo sprovelo čitav niz mjera i aktivnosti kako bi došlo do smanjenja njihovog broja.

- Od kontrole granica, hapšenja kriminalnih grupa koje su učestvovale u krijumčarenju migranata, bolje koordinacije policijskih agencija, bolje saradnje državnih institucija na svim nivoima, bolje saradnje sa međunarodnim institucijama, saradnja sa susjednim zemljama... Dakle, to je jedan čitav splet aktivnosti i mjera koje smo preduzeli, a koje su rutu preko BiH učinile nepristupačnom i nepoželjnom po migrante. Oni su se onda usmjeravali prema sjeveru i sjevero-istoku, odnosno, Mađarskoj, Rumuniji i Srbiji – kazao je Cikotić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.