open-navfaktor-logo
search
Općina Vogošća
Smajić: Značajna ulaganja u izgradnju objekata u industrijskoj zoni
Urađena skoro sva komunalna infrastruktura, a u toku radovi i na izgradnji mosta koji će spojiti magistralni put M-18 i industrijsku zonu, kaže načelnik Vogošće 
09.11.2019. u 14:45
get url
text

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić kazao je da je nova industrijska zona na području te općine uređena kao lokacija gdje su zastupljeni domaći proizvođači te da bilježe značajna ulaganja u izgradnju novih objekata.

Istakao je da je urađena skoro sva komunalna infrastruktura, te da su u toku radovi i na izgradnji mosta koji će spojiti magistralni put M-18 i industrijsku zonu.

Također je dodao da će ta saobraćajnica biti i spoj između prve transverzale na južnom dijelu i magistralnog puta M-18.

Dodao je da se na području te zone trenutno grade četiri objekta, a da je ranije izgrađeno 17 objekata, te da je ostalo još par lokacija na kojima vlasnici još nisu počeli graditi objekte.

- Kapital je uglavnom domaći, spektar djelatnosti je širok, metalska, tekstilna i prehrambena industrija, farmacija, trgovina i ostale firme - kazao je Smajić.

Također je kazao da planiraju izgraditi još jednu industrijsku zonu na području kasarne Enver Šehović u Semizovcu, neperspektivnom vojnom objektu. Prethodne tri godine, dodao je, aktivno su radili na provođenju procedura te da su na Općinskom vijeću usvojili regulacioni plan tog područja.

Od vlasti sa viših nivoa očekuju da će im vrlo brzo dodijeliti taj objekt na raspolaganje, te dodao da će oni taj prostor vrlo brzo pretvoriti u novu industrijsku zonu.           

Najavio je da će u periodu od tri godine uraditi svu potrebnu infrastrukturu, izgraditi veliki broj privrednih subjekata te otvoriti nova radna mjesta.       

Istakao je da je u općini oko 4.700 nezaposlenih, ali da nastoje da u svim oblastima rade kako bi popravili situaciju.    

Smatra da je u poslijeratnom periodu općina Vogošća zapostavljena, ali da danas bilježe trend stalnog porasta stanovnika.  

- Svake godine u prvi razred upisujemo 10 posto više učenika, imamo manjak mjesta u vrtićima i školama, što je danas u BiH rijetka situacija - kazao je načelnik Smajić. 

Zaključio je da više od pola budžeta ulože u kapitalne projekte i infrastrukturu, a kao razlog doseljavanja sve većeg broja mladih bračnih parova u tu općinu naveo je prihvatljive cijene, miran okoliš i kvalitetna društvena infrastruktura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.