open-navfaktor-logo
search
Ugostiteljstvo
Smailbegović: Uvođenje stručnih ispita za konobare je nabacivanje posla uhljebima
Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović je komentirajući Nacrt zakona o ugostiteljstvu FBiH ukazao da su pojedine odredbe bruka i sramota
29.09.2019. u 22:43
get url
text
Konobarisanje

Nacrt zakona o ugostiteljstu FBiH, koji je prošao na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a u roku od 60 dana bi trebalo da prođe javnu raspravu, izazvao je negodovanje mnogih. Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, za Faktor je rekao da su i ranije ukazivali na apsurdnost pojedinih odredbi zakona, kao što je obaveza da konobari polažu stručni ispit.

Stručni ispit košta između 400 i 500 KM 

Podsjećamo, predloženim Nacrtom zakona o ugostiteljstvu propisana je obaveza polaganja stručnog ispita za konobare i recepcionere u svim ugostiteljskim objektima bez obzira na kategoriju, ukoliko nemaju srednju stručnu spremu ugostiteljskog smjera. U tekstu zakona stoji da ministar (federalni ministar turizma i okoliša) pravilnikom propisuje način i program polaganja stručnog ispita.

Već ranije iz Udruženja poslodavaca FBiH su upozorili da bi propis o polaganju stručnog ispita zasigurno otežao kako radnicima, tako i poslodavcima. Radnici bi bili u obavezi da polažu stručni ispit koji košta od 400 do 500 KM koji nisu u mogućnosti da plate i koji iznosi 90 posto od prosječne plaće konobara, odnosno, recepcionera. Ukoliko bi poslodavac snosio troškove, onda to predstavlja dodatni namet na njih.

Adnan Smailbegović

- To je samo nabacivanje posla ljudima i firmama koje će to certificirati. Znači, nema to veze sa realnim životom. To samo uhljebi sebi nabacuju posao, da imaju šta raditi, da uzimaju novac. Prema svemu sudeći, resorno federalno ministarstvo će formirati neku komisiju koja će se plaćati i njihovi članovi će uzimati lovu, sva je suština u tome. Ili će ići tamo u neku školu za odrasle, pa će ko fol nešto naučiti konobarisati, praviti čaj, kahvu, šerbe - prokomentarisao je Smailbegović.

Dodaje da u svakoj ozbiljnoj firmi, bez obzira na to o kojoj se djelatnosti radilo, radnik početnik ima mentora koji ga faktički nauči poslu.

Bruka i sramota šta se radi

- To vam je prava obuka. A to što će neko tamo u Širokom Brijegu naučiti kako se pravi kahva i šerbe, muti i salep, to je šuplja, samo da se uzmu pare. Jedina svrha zakona je da mogu neki tamo iz ministarstva uzimati lovu. Pa imate ljude koji su konobari stotinu godina i sada im treba papir da rade!? To je bruka i sramota šta se radi. Mi ćemo biti protiv toga, bunit ćemo se, ali nažalost nismo mi ti koji su u Parlamentu FBiH, koji podižu ruke - rekao nam je Smailbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.