open-navfaktor-logo
search
Poslodavci i Sindikat
Smailbegović: Minimalna plaća nije 406 KM, već od 500 do 620 KM; Šatorović: To je prazna priča
Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, u izjavi za Faktor tvrdi da u Federaciji BiH minimalna plaća nije 406 KM, već da je ona viša, od 500 KM do 620 KM. Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže da poslodavci moraju dokazati svoje tvrdnje. 
15.10.2021. u 20:33
get url
text
Adnan Smailbegović i Selvedin Šatorović
Adnan Smailbegović i Selvedin Šatorović

Smailbegovića smo upitali kako je moguće da je minimalna plaća u manjem bh. entitetu RS 520 KM, a u Federaciji 406 KM.

Danas je u metalu minimalna plaća 620 KM 

- Nije u Federaciji 406 KM, griješite! Plaća od 406 KM je bila na snazi, ali taj kolektivni ugovor je istekao i još nije definisan novi. Vi vidite da mi stalno potpisujemo nove kolektivne ugovore sa granama i to definira minimalnu plaću. Ona je danas u metalu 620 KM, u trgovini 510 KM..., ispod 500 KM ih nema. Još ima jedna razlika, to morate znati, da u RS-u ne postoje neoporezive naknade, a u Federaciji postoje, i to su značajno visoke. Znači, u RS-u kada kažete da je 520 KM, radnik s tom plaćom ide kući. Kod nas, kada kažete da je to 500 KM, on još na to ima 200 KM neoporezivih, ili 150 KM. Znači, on ne ide sa 500 KM, već sa 650 KM kući. To je razlika između RS-a i Federacije - naglašava Smailbegović.

Dodaje kako je minimalnih plaća sve manje.

- Negdje statistički gledano, u posljednjoj godini je bilo 23.000 tih minimalnih plaća. Kada je tek donesena minimalna plaća 2016. ili 2017. godine, bilo ih je 120.000. Taj se broj kontinuirano smanjuje, znači da se plaće povećavaju i prosjek to pokazuje - govori Smailbegović.

Razgovarali smo i sa Selvedinom Šatorovićem, predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH).

Sramota za poslodavace, Vladu FBiH, Sindikat

- Super, kada plaća u FBiH nije 406 KM, zašto onda poslodavci nisu izašli bez izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakonu o doprinosima sa prijedlogom na Ekonomsko-socijalnom vijeću za FBiH, da to bude 600 KM i na taj način dokazali svoju tvrdnju. Jer ovo je sve prazna priča ukoliko oni konkretno ne pokažu da je takva plaća. Međutim, sve i da jeste takva opcija, generalno mi ne možemo biti zadovoljni bez minimalne plaće od 1.000 KM jer činjenica je da je 80.000 ljudi napustilo u prvih šest mjeseci Bosnu i Hercegovinu. Ukoliko se taj trend nastavi, onda se definitivno postavlja pitanje ko će ovdje raditi i za šta će raditi. Da rezimiramo, mi u Federaciji BiH nemamo definisanu minimalnu plaću ni 406 KM. Jedini smo dio Evrope koji nema definisanu minimalnu plaću i to je velika sramota i Udruženja poslodavaca FBiH, Vlade FBiH, pa evo, zašto ne reći, i Sindikata - rekao je Šatorović.

Dodaje da je Vlada FBiH postupila prema Zakonu o radu FBiH, sad bismo imali minimalnu plaću 700 KM.

- I ta priča o 1.000 KM minimalne plaće bi bila sasvim realna i ne bi bilo varijanti da se postavlja pitanje je li to ogroman skok. Druga stvar, mi moramo definisati minimalnu plaću u bruto iznosu, jedino na taj način možemo imati garancije da će ono, čega država oslobodi poslodavce, zaista završiti u džepovima radnika - naglašava Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.