open-navfaktor-logo
search
Zakonsko pravo
Smailbegović: Ko ostvaruje pravo na povrat PDV-a, neka ga traži, pošteni se ne boje inspekcije
U praksi se događa da pojedini poslodavci odustanu od povrata PDV-a (porez za dodanu vrijednost) jer strepe od rezultata inspekcijske kontrole.
22.04.2021. u 08:56
get url
text
Povrat PDV-a, ilustracija

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže kako niko ko ima pravo na povrat PDV-a ne bi trebalo da odustaje od toga i da je kontrola inspekcije Uprave za indirektno oporezivanje BiH nešto što je uobičajeno i neizbježno.

Inspekcijske kontrole su normalne 

- Svako onaj ko ima pravo na povrat PDV-a, vrlo rado će to uraditi jer to je novac koji je njegov i prvi put čujem da neko odustaje od toga. Zna se zašto se vraća PDV, koji su razlozi. Kod povrata, praksa Uprave za indirektno oporezivanje BiH je da se radi kontrola PDV obveznika prije nego se porez na dodanu vrijednost vrati, da se utvrdi činjenično stanje. Svi oni koji redovno vraćaju PDV imaju najnormalnije kontrole, koje su dakle periodične i imaju veze sa povratom - govori nam Smailbegović i dodaje:

- Na osnovu svega ne bih rekao da stoji konstatacija da ljudi odustaju od povrata PDV-a. Stoji kod onih koji se boje inspekcije. Dakle, svako ko radi po zakonu, po propisima, on nema razloga da se boji inspekcije. Prezentiraju se papiri, poslovne knjige i dobijete nazad svoj novac. Imate velikih izvoznika koji mjesečno imaju povrat po nekoliko stotina hiljada KM, i po milion KM.

Adnan Smailbegović 

Smailbegović kaže kako je paušalna procjena da poslodavci odustaju od povrata PDV-a.

- Takve procjene mogu dolaziti od onih koji su prvi put tražili povrat PDV-a, pa se iz nekog razloga prepali inspekcije. Odustajenje od povrata možete sebi priuštiti ako je neki sitan novac, ali ako je ozbiljan novac, ne. Da se razumijemo, imamo različitih iskustava sa inspekcijom, i pozitivnih i negativnih. Mislim da je to ipak na nivou pojedinačnih slučajeva, da nije pravilo. Mi smo kao udruženje napravili jednu publikaciju i distrubuirali je svim našim članicama, kako se ponašati, koja su prava poslodavaca kod inspekcijskih pregleda bilo koje vrste - govori Smailbegović.

Kaže kako je riječ o knjižici u kojoj poslodavci mogu vidjeti koja su njihova prava, ali i obaveze.

U prva tri mjeseca povrat PDV u iznosu od 348 miliona KM

- Ne mislim da se poslodavci trebaju bojati inspekcije. Naravno, inspekcija ima svoje zakone po kojima radi, ako uočimo da nešto ne rade kako treba, ispod zakona, postoji za to pravni lijek. Tako da bih ja sugerisao svima da se ne odriču svog novca, ako ima takvih slučajeva - savjetuje Selimbegović.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, pojašnjava da kompanije koje su pretežno izvoznici imaju pravo povrata PDV-a u roku od 30 dana od dana podnošenja prijave. 

- Svi ostali obveznici imaju pravo povrata PDV-a u roku od 60 dana od dana podnošenja PDV prijave u kojoj su naznačili da žele povrat PDV-a. Po tom osnovu UIOBiH je u prva tri mjeseca 2021. godine obveznicima izvršio povrat u iznosu od 348 miliona KM, što je za 3,16 posto više u odnosu na povrate izvršene u tri mjeseca prošle 2020. godine. U toku cijele 2020. godine UIO je poreznim obveznicima izvršio povrat PDV-a u iznosu od 1 milijarde i 299 miliona KM. Radi se zaista o velikim sredstvima i zato ona najčešće budu predmet kontrola prije samog izvršenja - objašnjava Kovačević i dodaje: 

- Ukoliko određena kompanija ne želi povrat PDV-a, svoje pravo može iskoristiti u formi poreznog kredita, a to isto mora naznačiti u svojoj poreznoj prijavi koju podnosi za određeni obračunski period. U tom slučaju porezni kredit se koriti kako bi se zatvorile neke buduće PDV obaveze u periodu od narednih šest mjeseci. Ukoliko se u tom periodu porezni kredit ne iskoristi, UIO takav iznos vraća po službenoj dužnosti, nakon što se sprovede postupak kontrole kod poreznog obveznika.

Dodaje kako je pravo poreznih obveznika da ostvare povrat PDV-a u skladu sa zakonskim propisima i to pravo ima svaki porezni obveznik.

U prvom kvartalu bilo 2.197 kontrola 

- Isto tako obaveza UIO je da izvrši povrat PDV-a onim kompanijama koje to pravo ostvare. U tom smislu, potpuno zakonski definisana je i mogućnost kontrole inspektora UIO, na način da se tom kontrolom utvrdi zakonitost zahtjeva za povrat PDV-a od nekog poreznog obveznika. Nije rijedak slučaj da dođe do greške, koju otkriju i sami porezni obveznici nakon čega podnesu izmijenjenu poreznu prijavu, ali greške otkrivaju i inspektori u kontrolama kod poreznih obveznika - navodi Kovačević.

Kaže da su inspektori Sektora za poreze UIO u prvom kvartalu 2021. godini izvršili 2.197 kontrola.

- Ukupni bruto efekti kontrola iznose 18.762.644 KM što je više za 6.667.960 KM nego u istom periodu prethodne godine. To se odnosi upravo na ono što porezni obveznici nisu sami obračunali i prijavili kao svoju obavezu, ili su eventualno izvršili pravo na odbitak ulaznog PDV-a na nešto na što nisu imali zakonsko pravo, pa im je isto osporeno u kontrolama - naveo je Kovačević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.