open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Smailbegović: Crpe se posljednje zalihe repromaterijala iz Kine, bh. ekonomija već trpi gubitke
Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, u razgovoru za Faktor je kazao da se posljedice pojave koronavirusa itekako osjete u našoj ekonomiji.
09.03.2020. u 15:30
get url
text

Prošle godine BiH je u Italiju, u kojoj je zbog epidemije koronavirusa vanredna situacija, izvezla robe u vrijednosti oko 1,3 milijarde eura. Ove godine to će biti teško ili nemoguće dostići.

- Turističke i prijevozničke agencije bilježe značajan pad. Mnogo aranžmana je otkazano. Promet putnika je značajno pao, znam po informacijama kojem imam iz Centrotransa. Jednostavno, ljudima se ne putuje jer strahuju da bi se mogli zaraziti – kazao je Smailbegović.

Sljedeća grana industrije koja je na udaru je ona tekstilna.

- Mnogo naših firmi u tekstilnoj industriji već upada u probleme. Najmanje dvije trećine repromaterijala dolazi iz Kine, a tamo je sve stalo. Crpe se posljednje zalihe – istakao je Smailbegović i nastavio:

- Također, i proizvodnja namještaja je na udaru. U situaciji kada počinje vladati panika, nikome nije do namještaja. Manje su kupuje, Evropa ima važnijeg posla. Niko neće kupovati sećije već se okreće životnim namirnicama.

I u autoindustriji se suočavaju sa velikim teškoćama.

- I u ovoj grani mnogo komponenti dolazi iz Kine. Ako nemate sve dijelove, proizvodnja će stati. Čekat će se da se kompletiraju svi dijelovi, a zbog toga firme trpe.

Zbog toga ćemo u narednih nekoliko dana održati sastanak sa firmama koje su najteže pogođene ovom situacijom i pokušati izvući maksimum u datom trenutku. Sve oči su uprte u Kinu i njenu ekonomiju.

Ako se Kina uspije izboriti s koronavirusom i njihova ekonomija bude ponovo u četvrtoj, petoj brzini, neće biti većih problema. Ukoliko potraje kriza, imat ćemo ogromne gubitke - zaključio je Smailbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.