- Ovlaštena službena lica UIO iz Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, u saradnji sa službenicima Grupe za reviziju i kontrolu i službenicima Grupe za obavještavanje, izvršila su istovremenu provjeru i kontrolu prometa i porijekla roba na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju pravnog lica sa područja RC Tuzla.

Prilikom provjera pronađena je veća količina robe stranog porijekla (optički nišani, tlakomjeri, slušni aparati) za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija te je ista oduzeta.

Također, ovlaštena službena lica Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, na osnovu operativno taktičkog rada, proveli su potrebne radnje i aktivnosti na suzbijanju nezakonitosti iz nadležnosti UIO te izvršila oduzimanje predmeta od pravnog lica sa područja RC Tuzla. I u ovom slučaju se radilo o većoj količini robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (mobilni telefoni iPhone 14, iPhone 13, Samsung).

Ukupna vrijednost oduzete robe u operativnim aktivnostima Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iznosi oko 298.500 KM, dok su za utvrđene nezakonitosti iz Zakona o carinskim prekršajima BiH, pravnim i odgovornim licima izdati prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 21.000 KM - saopćeno je iz UIO BiH.

Oduzeta roba UIO

Oduzeta roba (FOTO: UIO BiH)