open-navfaktor-logo
search
Izdvojena sredstva
Službenici koji su tužili FBiH mogu tražiti nagodbu do 30. juna
U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) otvoren je javni poziv za vansudsku nagodbu u ovoj godini sa državnim službenicima koji su tužili Federaciju BiH po raznim osnovama. 
27.02.2020. u 13:39
get url
text
Vansudske nagodbe, ilustracija
get url
text

Prema riječima Zlatka Hurtića, predsjedavajućeg Radne grupe Vlade FBiH za vansudsku nagodbu, poziv će biti otvoren do kraja juna.

Dodaje kako i dalje pristižu tužbe i to uposlenika u policiji jer sada traže naknade za minuli rad. Federaciju BiH je u proteklim godinama tužilo oko 7.000 državnih službenika.

Policijski službenici traže naknade za minuli rad

- U ovom mjesecu je objavljen javni poziv za vansudsku nagodbu sa državnim službenicima i poziv će biti otvoren do 30. juna, za što je izdvojeno 10 miliona KM. I ljudi se već prijavljuju. Prošle godine odziv je bio veoma dobar. Skoro je sav novac, a riječ je o 17 miliona KM, potrošen za vansudsku nagodbu. Moram kazati kako nažalost i dalje pristužu nove tužbe i to po raznim osnovama, uglavnom policije. Traže jubilarne nagrade na koje nemaju pravo, a najnovije je da insistiraju na nekakvim naknadama po osnovu minulog rada - govori nam Hurtić.

Podsjećamo, tužbe državnih službenika datiraju od 2008. godine i najviše su tužili uposlenici u inspekcijama, policiji, ministarstvima, zatim, agencijama, kazneno-popravnim institucijama, nezadovoljni uglavnom visinom toplog obroka, regresa... 

Hurtića smo upitali šta Vlada FBiH može učiniti da se spriječe daljnje tužbe državnih službenika.

- Prema mom mišljenju, trebalo bi usvojiti zakon gdje bi za radno-pravne sporove ponovo bilo odgovorno javno pravobranilaštvo. Naime, sada se trenutno brane institucije sa svojim pravnicima koji su također tužili. Znači, u ovim sporovima neko neutralan bi trebalo da zastupa Vladu FBiH, a to je javno pravobranilaštvo - govori Hurtić.

Ukazuje da se dosta predmeta nalazi na drugostepenom sudu.

Hurtić objašnjava kakva je procedura od predaje zahtjeva za vansudsku nagodbu do isplate novca.

Ima manipulacija, provjeravaju se zahtjevi

- Nakon predaje zahtjeva slijedi provjera da li je zahtjev opravdan. Ako jeste, onda se ugovor potpisuje i od potpisa ugovora dužna je institucija, organ, isplatiti službeniku sredstva u roku od 60 dana. Dakle, ne od predaje zahtjeva već od potpisa ugovora. A do potpisivanja ne mora doći ako zahtjev nije opravdan. Događa se da neko ne preda potrebnu dokumentaciju, pa se to vraća ili zahtjev nije opravdan, ili da sabiranja sredstava nisu uredu. Događa se da se u presudi navodi jedna cifra, a kada se sabere, cifra je druga. Svakakvih manipulacija ima. Postoje i duple tužbe, tačnije, da jedna osoba po istom tužbenom zahtjevu tuži više puta, pa čak i naplati. I sada se traži povrat tih sredstava - ispričao nam je Hurtić.

Tužbe državnih službenika prema Federaciji BiH, sa kantonima, iznose oko 1,5 milijardi KM. Ima presuda od 3.000 KM do 110.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.