open-navfaktor-logo
search
Akcija "Diablo 2"
Službenici Granične policije BiH hapse i pretresaju u Sarajevu i drugim gradovima
Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine realizuje se akcija kodnog naziva "Diablo 2" u predmetu borbe protiv međunarodnog organizovanog kriminala, saopćilo je Tužilaštvo.
27.04.2022. u 09:18
get url
text

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Granične policije BiH obavljaju hapšenja i pretrese na više lokacija na području Sarajeva i drugih gradova u BiH. Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem je ostvarena saradnja sa strukturama Europola, Eurojusta i zemalja EU-a, navode iz Tužilaštva BiH.

- Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni u ovom predmetu su duži vremenski period vršili krijumčarenje u Bosnu i Hercegovinu i dalju distribuciju prema ilegalnom narko-tržištu zemalja sjeverne Evrope, velikih količina opojne droge marihuana-skank, koje su krijumčarene u količinama od više stotina kilograma, kao i drugih opojnih droga, čija vrijednost na ilegalnom narko-tržištu dostiže velike iznose i na taj način sticali nezakonitu imovinsku korist, koju su između ostalog, ulagali u kupovinu različite imovine u BiH - naveli su iz Tužilaštva.

Osumnjičeni se terete za krivična djela organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa opojnih droga i pranja novca. Nakon što osumnjičeni budu dovedeni postupajućem tužiocu, bit će ispitani i tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Iz Granične policije BiH su saopćili da na širem području Sarajeva obavljaju pretrese na šest lokacija. Policijski službenici Granične policije BiH su dokumentirali da su članovi grupe za organizirani kriminal prokrijumčarili oko 1.000 kilograma opojne droge marihuane – skanka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.