open-navfaktor-logo
search
Anti-NATO kampanja
Službeni list ruske vojske objavio teške optužbe na račun BiH: "Moguć pokušaj stvaranja novog halifata"
Ponomareva je kazala da ima "poprilično pesimistične scenarije o budućnosti regiona"
12.11.2019. u 09:11
get url
text
Elena Ponomareva

Stav francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Bosni i Hercegovini kao "tempiranoj bombi" neobično je sinhroniziran sa narativom o našoj zemlji koji se u posljednje vrijeme nameće u Rusiji, a kojeg su s obje ruke prigrlile pojedine strukture u BiH.

O povratku boraca sa sirijskog ratišta i o migrantskoj krizi kao argumentima koji idu u prilog opisu BiH kao "tempirane bombe" za službeni list ruske vojske "Crvenu zvijezdu" govorila je Elena Ponomareva, profesorica na Institutu međunarodnih odnosa Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Ponomareva je kazala da ima "poprilično pesimistične scenarije o budućnosti regiona".

- Pokušaj stvaranja novog takozvanog halifata na Balkanu je moguć – tvrdi Ponomareva, te svoju tvrdnju potkrepljuje "snažnim migracijskim tokom sa Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

Struktura halifata bi se, dodaje, mogla oblikovati za deset do 15 godina, ali napominje da je većina muslimana na Balkanu odbacila radikalne ideje.

- Međutim, ekstremistički centri ne prestaju sa regrutiranjem, što je olakšano teškom socijalno-ekonomskom situacijom, nezaposlenošću i gubitkom vjere mladih u budućnost – kazala je Ponomareva.

U pozadini njenog istupa kriju se ruski geopolitički interesi na ovim prostorima, s obzirom na to da je Balkan, kako je kazala, važna strateška tranzitna zona, odnosno most između Evrope i Azije, odnosno Bliskog Istoka.

- Djelovanje vojnih baza, kontrola logistike i infrastrukture na ovom prostoru pružaju NATO-u geopolitičke prednosti. Nije slučajno što je Zbigniew Brzezinski Balkan smatrao posebnom "ćelijom" na "velikoj šahovskoj ploči". Mora se priznati da je Zapad nanio psihohistorijski udarac Rusiji stvarnim zauzimanjem većine Balkana – objasnila je Ponomareva.

Rusija je, podsjećanja radi, najveći zagovornik zaustavljanja puta BiH ka članstvu u NATO-u. Iako je za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika još početkom 2018. godine Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u bio prihvatljiv, danas je upravo Dodik najveći protivnik slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), što je prva obaveza naše zemlje nakon aktiviranja MAP-a. Uporedo sa otvorenim protivljenjem toj mogućnost, zbog čega još nije formirana nova vlast na državnom nivou, Dodik se u posljednjih nešto više od godinu dana čak 13 puta sastao sa ruskim ambasadorom Petrom Ivancovom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.