open-navfaktor-logo
search
Do kada
Službe za zapošljavanje u FBiH još čekaju da im Vlada FBiH uplati novac za jednokratnu pomoć nezaposlenim
U Federaciji BiH 278.000 nezaposlenih čeka da Vlada Federacije donese odluku o isplati novca službama za zapošljavanje za njihovu pomoć koja iznosi 100 KM po osobi.
06.12.2022. u 19:14
get url
text

Nezaposleni su još u oktobru otvorili transakcijske račune u bankama kako bi im se uplatila ova pomoć. Neki su morali dati u bankama polog od 30 KM, kako bi otvorili račune.

Da bi Federalna vlada donijela odluku o isplati novca biroima, tu odluku joj mora dostaviti federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

VEZANI TEKST - Kada će nezaposleni dobiti po 100 KM, šta je potrebno da Vlada FBiH odobri novac za isplatu?

Služba za zapošljavanje su imale rok do 21. novembra da u Vladu FBiH dostave zahtjeve za isplatu novca i spiskove nezaposlenih.

- Vjerujte, samo čekamo taj novac Vlade FBiH. Komunicirali smo i sa drugim službama za evidenciju nezaposlenih, niko nije dobio novac, niti znamo kada ćemo. Mi smo na vrijeme uputili zahtjev za isplatu, poslali spiskove, na Vladi je da uplati.

Vjerujem da će to biti brzo, bliži se kraj godine, a naš rok da isplatimo pomoć nezaposlenima je 20. decembar. Mi bismo voljeli da imamo više vremena za isplatu kako bismo pripremili i spiskve za uplate u bankama. Pa eto barem do 12. decembra da nam pošalju novac.

Svakodnevno imamo upite nezaposlenih kada će im pomoć biti uplaćena na račune. Što imamo informacija, odgovorimo im - ispričali su nam u finansijskom odjelu Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Na naš upit da li je pripremljena i upućena odluka o isplati novca za pomoć nezaposlenima prema Vladi FBiH, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača se oglušio.

Vlada Federacije BiH je 15. septembra donijela izmjene Uredbe o pomoći stanovništvu usljed rasta inflacije kojom je utvrdila pomoć za nezaposlene od po 100 KM u FBiH, za što je potrebno izdvojiti 27 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.