Navodi se to u saopćenju Službe koje potpisuje nova direktorica Edina Ljubuškić, a koje prenosimo u cijelosti:

U međuvremenu je došlo do promjene u upravljačkoj strukturi Službe i ta promjena se desila 23.06.2020. godine. Ova promjena podrazumijeva izmjenu odgovorne osobe u sudskom registru i taj postupak se vodi na nadležnom sudu. Nakon izmjena koje nadležni sud treba da provede u sudskom registru i dobivanja rješenja izvršit će se i promjene u registrima deponovanih potpisa u bankama. 

Kao što se može vidjeti od 23.06.2020. godine, prisutni su objektivni razlozi u ograničenju isplate novčanih naknada. Služba očekuje da će nadležni sud izvršiti izmjene u sudskom registru tokom ove sedmice i Služba će odmah nakon toga pristupiti isplati svih dospjelih novčanih naknada. 

Jos jednom želimo da ponovimo da su trenutno objektivni razlozi uvjetovali dinamiku isplate novčanih naknada i stoga želimo da uputimo izvinjenje svim korisnicima usluga Službe za zapošljavanje i da zamolimo za razumijevanje za trenutnu situaciju jer promjena odgovorne osobe u sudskom registru je zakonski definisana i bez te promjene nemoguće je vršiti bilo kakva plaćanja. 

Ujedno, prilikom promjene direktora u Službi, a po datoj saglasnosti Vlade KS, zatečene su i neplaćene obaveze po programima koje Služba realizuje u visini više od 800.000 KM. I ove zatečene obaveze bit će isplaćene odmah nakon promjene odgovorne osobe na nadležnom sudu. 

Ono sto jos želimo naglasiti, a odnosi se na trend registracije nezaposlenih osoba, je to da se broj ukupno nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo smanjuje. Na dan 18.03.2020. godine broj nezaposlenih osoba registrovanih u evidencijama Službe je iznosio 58.029 (proglašenje stanja nesreće). Dana 18.05.2020. godine registrovan je najveći broj nezaposlenih osoba na evidencijama Službe i on je iznosio 64.230 (vrijeme stanja prirodne nesreće). Dana 26.06.2020. godine na evidencijama Službe registrovane su 62.974 nezaposlene osobe. Za period od 18.05.2020. do 26.06.2020. godine registrovano je smanjenje broja nezaposlenih u Kantonu Sarajevo za 1.256 osobe.