Nakon 12. juna 2020. godine Služba nije vršila isplate novčane naknade, a i došlo je do promjene u rukovodnoj strukturi Službe 23. juna. Nakon promjene u rukovodnoj strukturi Službe to se moralo provesti kroz sudski registar i taj proces se vodio na nadležnom sudu, navodi se u saopćenju Službe za zapošljavanje KS.

Otežavajuća okolnost izmjene odgovorne osobe u sudskom registru bila je neplaćena prekršajna kazna izdata Službi u visini od 10 hiljada maraka i nadležni sud nije mogao ovo promjenu izvršiti sve do rješenja situacije sa neplaćenom kaznom. Da li je bilo namjere povodom neplaćanja kazne, utvrdit će nadležni organi.

Uz veliku pomoć i razumijevanje Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i poslovne banke Službe problem je razriješen i prekršajna kazna je plaćena, te je time otkočen proces promjene odgovorne osobe na nadležnom sudu.

Ono što je bitno je to da su sve isplate prema svim korisnicima novčane naknade, kao i za ostale obaveze Službe, spremne i uopće nije bilo brige da li će biti isplaćene jer sredstava ima dovoljno i isplata će biti izvršene korisnicima 7. jula. Sve obaveze Službe koje će biti puštene na isplatu iznose više od 2,5 miliona maraka.

Još jednom upućujemo iskreno izvinjenje svim korisnicima novčane naknade, kao i poslodavcima koji imaju zaključene ugovore sa Službom za zapošljavanje, navodi se u saopćenju koje potpisala Edina Ljubuškić, v. d. direktorice Službe za zapošljavanje KS.