Teške optužbe

Sluškinja iz Saudijske Arabije objavila potresni video: "Molim vas, spasite me, ovdje me zlostavljaju"

Objavljeno: 12.11.2019. u 10:43

Tvrdila je da je bila žrtva "nemilosrdnih seksualnih napada", a čak je pokazivala i ožiljke koje su joj nanijeli poslodavci

Sluškinja iz Bangladeša u Saudijskoj Arabiji objavila je video u kojem tvrdi da su je poslodavci seksualno zlostavljali, poljevali je vrelim uljem i vezali.

Žena je na društvenim mrežama objavila tajno snimljeni snimak u kojem u suzama prepričava navodno zlostavljanje koje je preživljavala. Na snimku očajnički traži pomoć da se vrati kući, a također je izjavila da je napadnuta, izgladnjela i zatvorena 15 dana.

- Možda više neću živjeti. Molim vas, spasite me. Zatvarali su me 15 dana i jedva su mi dali hranu. Pržili su mi ruke vrelim uljem i svezali me - rekla je 25-godišnjakinja.

Tvrdila je da je bila žrtva "nemilosrdnih seksualnih napada", a čak je pokazivala i ožiljke koje su joj nanijeli poslodavci. Video je izazvao snažne reakcije, pa je Bangladeš pokrenuo proceduru za njen povratak iz Saudijske Arabije. Istovremeno su u Bangladešu organizirani protesti protiv zlostavljanja azijskih radnika u Saudijskoj Arabiji.

Na snimku se vidi kako žena drži telefon uz lice dok se očigledno skriva od svojih poslodavaca kako bi potajno zabilježila molbu za pomoć.

- Odvodili su me od kuće do kuće. U prvom domu su me mučili i više puta udarali, a zatim su me odveli u drugi, gdje sam doživjela isto. Mislim da neću živjeti. Mislim da ću umrijeti. Tukli su me i mučili. Molim vas, spasite me, samo me odvedi odavde – kazala je sluškinja u videu.

Ona još uvijek živi kod svog saudijskog poslodavca u Džedi i telefon joj je zaplijenjen, rekla je predstavnica BRAC-a, bangladeške nevladine organizacije koja je pokušava vratiti kući. Njena porodica u Bangladešu rekla je da su je "pokušavali vratiti, ali nisu uspjeli".

Prema zvaničnim podacima, od 1991. godine oko 300.000 bangladeških žena putovalo je u Saudijsku Arabiju u potrazi za poslom. Izvještaji o zlostavljanjima azijskih radnika su učestali, a organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju na te pojave već godinama.

Iz bangladeškog programa za prava migranata "Ovibashi Karmi Unnayan" tvrde da je 61 posto od 110 žena s kojima su razgovarali, a koje su se vratile kući iz Saudijske Arabije, tvrdilo da su bile fizički zlostavljane. Oko 14 procenata reklo je da je seksualno zlostavljane.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije