Multimilioner (78) proglašen je krivim u septembru za ubistvo prijateljice Susan Berman u njenoj kući u Beverli Hilsu 2000. godine, da bi je spriječio da govori policiji o nestanku njegove supruge Kathleen dvije decenije ranije.

- Taj zločin je ubistvo svjedoka - rekao je sudija Mark Windham, prije nego što je izrekao kaznu.

- Ta okolnost je u ogromnoj mjeri otežala taj strašni i uznemirujući zločin - dodao je sudija.

Sudija je odbacio zahtjev odbrane za novo suđenje, ocijenivši da ima dovoljno dokaza, i to zastrašujućih, o njegovoj krivnji.

Sud je saslušao i sina žrtve. Rođaci Susan Berman molili su ga pred sudom da kaže gdje se nalazi tijelo njegove supruge Kathleen.

Tokom suđenja Robert Durst koji se izjasnio da nije kriv, skoro nepomično je sjedio u svojim kolicima.

Tužioci smatraju da je Susan Berman pomogla Robertu Durstu da prikrije svoju ulogu u ubistvu supruge Kathleen i da je Durst ubio Berman da bi je spriječio da odgovara njujorškim policajcima koji su ispitivali nestanak njegove supruge 1982. godine.

VEZANI TEKST - Američki milijarder proglašen krivim za ubistvo prijateljice, osumnjičen da je ubio i suprugu i komšiju

Crna ovca jedne od najvećih njujorških porodica vlasnika nekretnina Robert Durst uhapšen je u martu 2015. godine, uoči emitovanja posljednje epizode biografskog dokumentarca u šest dijelova na HBO "Jinx".

Serija se bavila drugom krvavom epizodom iz života Roberta Dursta, ubistva komšije kojeg je kasnije raskomadao i bacio u more. On je oslobođen krivice za taj zločin, zahvaljujući vojsci prestižnih advokata koji su ga branili na osnovu raznih argumenata, uključujući legitimnu odbranu, slučajno ispaljivanje metka i činova počinjenih pod uticajem alkohola.

U dokumentarcu "Jinx" izgledalo je kao da je Durst nehotice priznao krivnju, kada je sebi u bradu mumlao dok je bio u toaletu, a bežični mikrofon mu nije bio isključen: "Šta sam uradio, očigledno sam ih sve ubio".