open-navfaktor-logo
search
Kredarica
Slučajni susret: Demonstranti verbalno napali Janšu, on se samo smijao
Tokom aktivnosti kojom su obilježili 70. sedmicu antivladnih protesta, grupa demonstranata u petak je otišla na Kredaricu gdje je ispred planinske kolibe slučajno naišla na premijera Slovenije Janeza Janšu i ministra unutrašnjih poslova Aleša Hojsa.
21.08.2021. u 12:19
get url
text
Janez Janša ispred kolibe

Demonstrati, koji se obično okupljaju ispred slovenačkog Parlamenta, Janšu su verbalno napali. Osmominutni snimak ovog susreta objavljen je na Facebook-u, a na njemu se vidi kako se Janša uglavnom smije na ono što mu govori jedna aktivistica.

Aktivistkinja Tea Jarc, čiji se glas čuje u videu, kazala je da demonstranti nisu znali da će na Kredarici biti i premijer i ministar unutrašnjih poslova.

- Ne znamo je li on odlučio doći jer je vidio da smo ustali, ili je to već planirao - dodala je za N1info.si.

Kazala je da je sve što su učinili bilo pitati Janeza Janšu je li odgovoran, zašto se tako ponaša, ima li šta reći demonstrantima.

- Naravno, možda mu nije bilo ugodno jer se Janez Janša krije od ljudi, jer se boji vlastite nacije. Ne daje intervjue, ne komunicira ni pod kojim okolnostima osim pod svojim vlastitim potrebama - prokomentirala je.

Jarc je za slovenačku N1 ustvrdila i da je Janša uvredljivo komunicirao, što se može čuti na snimku negdje oko 46. sekunde, kada je premijer rekao: "Nisam znao da Polje danas ima dan otvorenih vrata".

Snimka je izazvala različite reakcije, od takvih da su se demonstranti ponašali ispravno, do onih koji su upozoravali da je to neprihvatljiv način i da je trebalo drugačije razgovarati.

Neki drugi mediji su ocijenili da su Janša i Hojsa vrijeđani i maltretirani, te da je Janša demonstrantima čestitao na maršu do Triglava.

- Nije jasno da li su premijer i ministar unutrašnjih poslova bili u društvu zaštitara, jer niko nije intervenisao protiv demonstranata, koji su događaj prenosili uživo na Facebooku. Janša je izbjegao polemiku s demonstrantima ili im je odgovorio u tišini, a oni su razmijenili nekoliko riječi s Hojsom. Zatim su otišli Janša i Hojs. Kako se može čuti iz videa objavljenog na društvenim mrežama, na Kredarici su se sreli i sa ministrom odbrane Matejem Toninom - piše Žurnal24.si.

Iz kabineta premijera je za agenciju STA je rečeno da je premijer u slobodno vrijeme sa nekim kolegama otišao na Triglav. Događaje na Kredarici za sada ne komentiraju.

Direktor ureda za komunikacije Uroš Urbanija opisao je akciju prosvjednika kao primitivan napad. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.