open-navfaktor-logo
search
Istrage bez epiloga
Slučajevi Tužilaštva KS bez tužilačke odluke: Jesu li formirani predmeti samo smirivanje javnosti?
Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmete u slučajevima smrti doktora Šefika Pašagića i žene koja je krajem marta preminula u Domu zdravlja Ilidža za koju je testiranjem utvrđeno da je bila zaražena koronavirusom, ali i niz drugih predmeta o kojima nakon "formiranja" nije bilo daljih informacija, tačnije nije donesena tužilačka odluka o tome da li će istraga biti pokrenuta ili ne.
08.04.2020. u 21:26
get url
text

Šta tačno znači kada se formira predmet u nekom slučaju, za Faktor je pojasnila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

- Tužilac je dužan po saznanju da postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično djelo poduzeti potrebne mjere u cilju njegovog otkrivanja i provođenja istrage. Formiranje predmeta uslijedi kada takva informacija dođe do tužioca, što se u praksi događa podnošenjem prijave, saznanjima iz medija ili na drugi način. U formiranom predmetu koji ima svoj broj i oznaku i kojim je zadužen tačno određeni tužilac, tužilac preduzima radnje, izdaje naredbe policiji i vještacima, kako bi se stanje stvari dovoljno razjasnilo da se može donijeti tužilačka odluka – kazala je Bavčić.

Pojašnjena radi, tužilačka odluka donosi se nakon što se ispitaju svi navodi, razmotre dokazi, izjave svjedoka ili eventualno provedu vještačenja, te utvrdi da li u određenom slučaju ima elemenata krivičnog djela. Nakon toga, tužilac odlučuje da li će istraga u tom predmetu biti pokrenuta ili ne.

Dr. Pašagić preminuo je u Sarajevu. Bio je pozitivan na koronavirusa. Njegova supruga Elna iznijela je u javnost niz optužbi na način funkcioniranja zdravstvenog sistema kada je u pitanju bio tretman njenog supruga, nakon čega je u ovom slučaju formiran predmet. 

Tužilaštvo KS formiralo je predet i u slučaju 53-godišnje žene iz Hrasnice, za koju je također utvrđeno da je bila pozitivna na COVID-19. Ona je preminula je 24. marta, a nakon njene smrti zatvorena je ambulanta u Hrasnici, dok je više uposlenika iz Doma zdravlja na Ilidži poslano u samoizolaciju.

Žena je u trijažu DZ Ilidža dovezena sanitetskim vozilom, u pratnji kćerke, ali je već prilikom prijema bila mrtva. Ljekari su je pokušali reanimirati, ali bezuspješno. Naknadnim testiranjem utvrđeno je da je bila pozitivna na koronavirus, a utvrđeno je i da je u nekoliko navrata dolazila u lokalnu ambulantu.

Ovo nisu jedina dva predmeta koja su formirana u slučajevima koji su bili fokus interesovanja javnosti. 

Takav slučaj bio je i sa "nestankom" pečata Skupštine Kantona Sarajevo krajem prošle godine, zbog čega je sarajevsko Kantonalno tužilaštvo početkom januara forimalo  predmet. Sekretarka Skupštine KS Almira Kulovac-Šetkić obavijestila je 31. decembra prošle godine MUP KS da od 27. decembra, iako je zakonom jedina ovlaštena osoba, ne raspolaže pečatom ovog zakonodavnog organa.

Kako je tada saopćeno iz ove pravosudne institucije, MUP KS je dostavio operativni materijal i nakon provjera je trebala uslijediti tužilačka odluka, koja do danas nije donesena.

Ista situacija je i sa slučajem Zavoda Pazarić nakon što su se u novembru prošle godine u javnosti pojavile fotografije i informacije o navodnom zlostavljanju štićenika. Iz Tužilaštva KS tada su kazali da odranije postoji formiran predmet u vezi sa eventualnim finansijskim zloupotrebama, te da je naložena provjera navoda o zlostavljanju štićenika. 

Do danas javnost nije saznala šta je Tužilaštvo tačno uradilo u vezi sa Zavodom Pazarić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.