open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Slučaj Respiratori: Danas završne riječi odbrane Fikreta Hodžića i Jelke Milićević
Nastavak glavnog pretresa u slučaju "Respiratori" počelo je danas u Sudu Bosne i Hercegovine iznošenjem završnih riječi odbrane trećeoptuženog Fikreta Hodžića, a potom i odbrana četvrtooptužene Jelke Milićević.
22.03.2023. u 09:57
get url
text

{$galerijaFotografija}

Akteri tog predmeta terete se u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog  pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma F. H. Srebrena malina.

Pored Fadila Novalića, fedralnog premijera, u tom su slučaju optuženi – suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.         

Predhodno, 15 marta su iznesene završne riječi drugooptuženog Fahrudina Solaka i njegove odbrane, te odbrane trećeoptuženog Fikreta Hodžića.

U nastavku suđenja braniteljica drugooptuženog, advokatica Marsela Bajramović okončala je izlaganje završne riječi započeto na prethodnom ročištu, predloživši Sudu da nakon uvida i ocjene svih provedenih dokaza njenog branjenika oslobodi od optužbi.

Prethodno je konstatirala kako Tužilaštvo nije pružilo dokaze niti za jedno djelo kojim se njen branjenik tereti. U sklopu argumentacije vlastitih tvrdnji pozvala se na iskaze saslušanih svjedoka i materijalne dokaze, osporavajući tezu optužbe u vezi s hronologijom potpisivanja ugovora o nabavci respiratora.

U nastavku ročišta Sudskom vijeću obratio se drugooptuženi Fahrudin Solak, navodeći kako su završne riječi optužbe, zapravo, "igrokaz koji govori o nepoštivanju Tužilaštva kao instituciije i države BiH".

Izlaganje završnih riječi nastavljeno je obraćanjem advokatice Mirne Avdibegović, braniteljice trećeoptuženog Fikreta Hodžića kao i firme F. H. Srebrena malina, koja je kazala kako se u cijelosti pridružuje stavovima odbrana prvooptuženog i drugooptuženog.

Također, kazala je kako ostaje i kod svih ranijih prigovora u pogledu (ne)zakonitosti i autentičnosti dokaza optužbe.

Slučaj Respiratori - 22. 3. 2023.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.