Banjalučko tužilaštvo je još u augustu podiglo optužnicu protiv Vladana Šikuljaka, komandira PS-Centar i Miše Volf, pomoćnika komandira PS-Centar, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, te Dejana Novića i Enisa Mušanovića zbog krivičnog djela povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja u sticaju sa krivičnim djelom protivpravno lišenje slobode na štetu Brune Batinića (68).

Sudija za prethodno saslušanje je donio rješenje kojim se odbija potvrđivanje optužnice.

- Protiv navedenog rješenja dozvoljena je žalba vijeću od troje sudija ovog suda u roku od 24 sata - potvrđeno nam je u Osnovnom sudu Banja Luka.

Prema navodima iz optužnice, osumnjičeni su se teretili da su 20. juna 2019. godine oko 19.40 sati u Banjoj Luci, u ulici Bana Milosavljevića, kao službena lica prekoračenjem granica svog službenog ovlaštenja i neizvršavanjem svoje službene dužnosti teže povrijedili prava drugog odnosno, zloupotrebom svojih ovlašćenja prema drugom postupili na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo i drugog protivpravno zatvorili.

Batinić je primjenom sile priveden u junu 2019. godine ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjoj Luci.

Batinić, koji ima dvojno državljanstvo BiH i Švedske, je u jednom trenutku prišao članu grupe "Pravda za Davida" i odbio da se zbog toga legitimiše.

Grupa "Pravda za Davida" se tih dana svako veče okupljala u centru grada a povodom ubistva Davida Dragičevića (21).