open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
Slučaj "Pečat": Saslušano više svjedoka, neki akteri će tek dati iskaze
Tužilaštvo Kantona Sarajevo je početkom januara ove godine formiralo predmet u kojem se provjeravaju navodi vezano za oduzimanje pečata Skupštine Kantona Sarajevo od sekretara Skupštine i kršenje Poslovnika o radu Skupštine, kršenja odredbi Zakona o objavljivanju propisa i drugih općih akata i odluka u Službenim novinama Kantona Sarajevo.
06.03.2020. u 11:23
get url
text

Još se ne zna kada će i kakva biti tužilačka odluka, ali je Faktoru potvrđeno da se uveliko radi na ovom predmetu.

- U navedenom predmetu do sada je saslušano više svjedoka. Pribavljeni su relevantni podzakonski akti koji reguliraju rad Skupštine Kantona Sarajevo i korištenje i raspolaganje pečatom KS.

Nakon saslušanja i preostalih aktera koji bi mogli iznijeti relevantna saznanja i pojedinosti u vezi prijavljenog događaja, tužilac će donijeti konačnu odluku o kojoj će javnost biti obaviještena – kazala je Azra Bavčić, portaparol Kantonalnog tužilaštva KS.

Podsjećanja radi, od početka ove godine Tužilaštvo KS je zaprimilo prijave, dopune prijava i apele za hitno postupanje, u kojima se politički akteri posljednjih dešavanja u KS međusobno prijavljuju za navodno nezakonite poteze.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je 30. decembra 2019. godine  na press konferenciji u Sarajevu priznao da je "on zarobio pečat Skupštine Kantona Sarajevo".

- Pečat je zarobljen. Ja sam uzeo pečat, mi smo zarobili pečat, on je na sigurnom i zaštićen je- kazao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.