open-navfaktor-logo
search
Završeno izvođenje dokaza
Slučaj Memić: Tužioci tražili tri sedmice da pripreme završnu riječ, Sud im dao rok do sljedećeg ročišta
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u predmetu Dženan Memić.
27.10.2022. u 11:08
get url
text

Iako je za danas najavljivano iznošenje završne riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, to se nije desilo, a kako je kazao predsjednik Sudskog vijeća Branko Perić, Tužilaštvo BiH se Sudu obratilo podneskom u kojem je tražilo prolongiranje završnih riječi za tri sedmice.

Perić je, međutim, danas kazao kako neće udovoljiti tom zahtjevu Tužilaštva, te je kazao tužiocima Ćazimu Hasanspahiću i Dubravku Čampari da budu spremni na sljedećem ročištu zakazanom za 3. novembar, dati završnu riječ.

- Meni je gubljenje tri termina ozbiljan problem. Prije 15 dana niste imali problem, a sad tražite još tri sedmice. Vas ste dvojica i ne vidim razloga da to odlažemo. Vi ste prije mjesec završili s iznošenjem dokaza i vrlo je neozbiljno da niste spremni iznijeti završnu riječ - kazao je, između ostalog, Perić.

Tužilac Hasanspahić rekao je kako se radi o kompleksnom predmetu u kojem je saslušano 70 svjedoka, te da tužiocima treba vrijeme da preslušaju audiozapise svih ročišta i analiziraju sve provedene dokaze, ali je Perić kazao da ako sudija ima rok od 15 dana da sastavi presudu, onda ni tužiocima nije potrebno više od mjesec za završnu riječ.

Prethodno su se na današnjem ročištu tužioci osvrnuli na prijedloge dokaza koje su na ranijem ročištu najavili branioci optuženih Zijada Mutapa, Alise Ramić, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.

Njima se sudi po optužnici koja ih tereti za organizirani kriminal u vezi s prikrivanjem načina na koji je stradao Dženan Memić u februaru 2016. godine.

{$galerijaFotografija}

Tužilaštvo se, između ostalog, usprotivilo da se kao dokaz koristi optužnica Tužilaštva KS protiv Ljube i Bekrije Seferović. Tužilac Hasanspahić je kazao da je to procesni akt i da ne može biti korišten kao dokaz u krivičnom postupku. Isto je ustvrdio i za naredbu o nesprovođenju istrage protiv Josipa Barića.

Također su se usprotivili da se kao dokaz koristi vještačenje zdravstvenog stanja Alise Ramić koju su sačinili Azra Alajbegović, Jasminka Đelilović Vranić i Žarko Savić, bez da se sasluša stručni svjedok. Odbrana je potom odustala od tog dokaza. 

Tužilaštvo se protivilo i snimku videonadzora sa hotela Crystal iz jula 2013. godine koji je predložila odbrana Muamera Ožegovića, kazavši da je irelevantan. Ožegovićev advokat Edin Šećerbegović kazao je da se radi o snimku koji je snimila ista kamera koja je napravila i snimke koji su obrisani.

- Rezolucija i kvalitet snimka su isti. Na isti način ih je izuzela policija kada je ukradeno vozilo ispred hotela. Iste su kamere i ista centralna jedinica koja je bila u vrijeme kritičnog događaja i ovim snimkom samo želimo pokazati šta se moglo vidjeti u slučaju da snimak nije obrisan - kazao je Šećerbegović.

Nakon današnjeg ročišta medijima su se obratili oštećeni Muriz Memić i njegov pravni zastupnik Ifet Feraget. 

- Vidjeli smo sve. Očekujemo da se konačno okonča ovaj postupak. Ja očekujem drugi postupak uskoro i da se dovedu ubice pred sud - kazao je, između ostalog, Memić.

Feraget je kazao da se danas desila jedna neočekivana situacija i da je odbrana odustala od dva vrlo važna dokaza za odbranu. Razlozi, kako je kazao, leže u tome što je Tužilaštvo namjeravalo da izvede dokaze replike, pa su namjeravali saslušati vještake.

- Iz tog razloga odbrana je odustala od svog dokaza kako se taj dokaz od Tužilaštva ne bi provodio - kazao je.

Suđenje, Mutap, Memić, sud BiH, 27.10.2022
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.