open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Slučaj "Memić": Šerif Konjević se nije pojavio, šta su ispričali drugi svjedoci
Saslušanjem trojice svjedoka Tužilaštva Bosne i Hecegovine jutros je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu Memić. 
27.01.2022. u 12:48
get url
text

Iako je prošli put najavljen kao svjedok, u Sudu BiH jutros se nije pojavio poznati pjevač Šerif Konjević, a kako je prisutne obavijestio predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić, on se javio Sudu i kazao da se trenutno nalazi u inostranstvu.

Danas su saslušani svjedoci Tarik Hošić, Vahidin Memić i Amel Serdarević, a sva trojica su svjedočila na okolnosti pregledanja i izuzimanja videonadzora iz kuće Šerifa Konjevića, koja se nalazi u Velikoj Aleji na Ilidži, a koja je u blizini mjesta gdje je, na još zvanično neutvrđen način, povrede zadobio rahmetli Dženan Memić. 

Hošić je danas u sudnici ispričao da ga je dan nakon kritičnog događaja pozvao Šerif Konjević, na čijoj kući je Hošić postavio i održavao videonadzor, te je zamoljen da dođe da bi policija izuzela videosnimak. 

Kako je kazao, tek kada je došao saznao je šta se desilo prethodnu večer, kao i da mu je Konjević prenio da je bila saobraćajna nesreća u kojoj je povrijeđen Memić. 

Po dolasku je, kako je kazao, zatekao tri policajca. Jedan je bio ispred kapije u službenom vozilu, dok su dvojica bila unutar imanja. Svi su bili u uniformama, a jedan od njih je, kako je naveo, imao činove. Rečeno mu je da treba prvo da se pogleda i da se izuzme određeni dio snimka.

- Pošto sam studirao kriminalistiku, bilo mi je poznato da bi za to trebao postojati pismeni nalog, na što mi je odgovoreno da tužilac radi na tome i da će to biti dostavljeno naknadno. To mi je rekao policajac sa činovima - kazao je Hošić. 

Dalje je naveo da se snimač videonadzora kao i svi monitori nalazio ispod stepeništa u kući, na vrlo skučenom prostoru, da je tu prišao on, a da mu je dok je radio iza leđa stajao jedan policajac. 

- Nisam siguran koji od njih trojice je to bio - rekao je Hošić. 

Svjedok Tarik Hošić ispred Suda BiH

Dalje je ispričao da su pregledavajući snimak u vremenu od 21.30 pa nadalje, zapazili dva vozila koja su prošla, "golf 2" crvene boje, te kombi "transporter" T5, koji je bio takve boje da se nije mogla dobro razaznati na snimku, a koja je mogla biti tamnoplava, tamnozelena ili crna. 

Kazao je i da su se skoncentrisali na moguća oštećenja na vozilima i da je crveni "golf" odmah isključen, a da je policajac sugerirao da je far na kombiju oštećen, dok je Hošić tvrdio da nije. Pojasnio je da je refleksija svjetlosti drukčija kada je staklo razbijeno i kada nije.

To vozilo, kako je naveo, naišlo je iz pravca Velike Aleje prema Šumarskoj školi na Ilidži. 

Za vrijeme dok su pregledali videonadzor, vrata su, kako je naveo, bila otvorena, te su i drugi policajci bili u blizini. Rekao je i da nije bilo moguće snimak prebaciti na DVD jer nije postojao snimač takve vrste i da im je rekao da je potreban USB stik. Stik je, kako je naveo, od kuće donio Vahidin Memić, koji se tu zadesio. Nakon toga su, kako je dalje naveo, snimak izuzeli, snimili na USB stik i predali policajcima. Nije bio siguran da li je on dao USB stik Memiću ili nekom od policajaca. 

Odgovarajući na pitanja Ermina Gačanovića, advokata Hasana Dupovca, Hošić je kazao da je osim njega pristupne kodove za videonadzor znao samo Šerif Konjević, ali da on nije nikad time upravljao i da ga je zbog toga i zvao tog dana da dođe. Rekao je da ne zna da li je neko poslije njega skidao snimke, ali da je ta osoba morala znati kodove. 

Rekao je i da kod kuće Konjevića postoji još jedan sistem videonadzora, koji se nalazi u vrtnoj kućici, a koristi ga noćni čuvar i on ne snima, već samo uživo prenosi na monitoru šta se dešava. Kazao je da su išli i do njega, ali da ga nisu mogli pregledati jer ne snima. Upitan ko je išao do njega, Hošić je kazao "svi đuturile". 

Gačanović je pitao svjedoka, koji je ranije kazao da se ne može baš sjećati tačnih datuma kad se šta dogodilo, da li je moguće da su snimak pregledavali neki drugi dan, s obzirom na to da se, kako je naveo advokat, 9. februara niko još nije interesovao za zeleni kombi, ali je svjedok kazao da misli da je to bilo dan poslije.

Nije mogao potvrditi da je 9. februara rekao Konjeviću da se nalazi u Zeničko-dobojskom kantonu. 

{$galerijaFotografija}

Odgovorio je potvrdno na konstataciju da je snimak i dalje ostao na snimaču videonadzora, s obzirom da mu treba oko 30 dana da se obriše. 

Advokat Kadrija Kolić pitao je svjedoka da li se od kuće Šerifa Konjevića vidi mjesto gdje je stradao Dženan Memić. Svjedok je odgovorio odrično, te ponovio da se kuća nalazi na početku sporedne ulice koja vodi ka Šumarskoj školi. 

Svjedok Vahidin Memić kazao je da je 9. februara, dan nakon stradanja Dženana Memića, koji mu je komšija i rođak, sjeo u vozilo i pošao da vidi gdje se to desilo. 

- Dolaskom ispred Šerifove kuće vidio sam Šerifa i policajca Amela Serdarevića i izašao sam da se pozdravim. Amel mi je rekao da ga je poslao šef da vidi snimak i da vidi još ako šta bude trebalo. Rekli su mi da je došao čovjek zadužen za videonadzor - rekao je svjedok, te dodao da je vidio da je to Hošić, za kojeg je kazao da je njegov školski prijatelj.

Rekao je da je Hošić bio ispred monitora , a na monitoru je bila zaustavljena slika na kojoj je bio kombi. Rekao je da je tu bila još jedna osoba u uniformi, dok je Serdarević sa Šerifom bio ispred vrata. Nije se mogao sjetiti je li osoba u uniformi imala neke činove. 

Kada su mu rekli za problem sa USB stikom, kako je dalje naveo, otišao je do kuće i donio USB stik i predao im. Kazao je da ne zna šta je dalje bilo s tim, niti je s Hošićem o tome kasnije ikada razgovarao. 

Memić je dalje ispričao da je u to vrijeme radio u zaštitarskoj firmi koja je radila osiguranje kuvajtske rezidencije u Velikoj Aleji, te je tada rekao da će pokušati vidjeti ima li na njihovim snimcima išta.

Svjedok Vahidin Memić

Rekao je da je odmah kontaktirao tim lidera zaduženog za kuvajtsku rezidenciju, te da mu je on rekao da su konsultirali konzula koji je "dao zeleno svjetlo" i da su poslali tehničara da skine videonadzor.

- Oni su snimak skinuli i donijeli u firmu - rekao je Memić. Nakon dan-dva, kako je kazao, čuo se sa Dupovcem, koji ga je pozvao telefonom i predstavio mu se kao šef Jedinice za saobraćajne istrage.  Dalje je rekao da mu je Dupovac kazao kako ima familiju u Glavogodini i u Butmiru i da će se zauzeti da se slučaj što prije riješi. Kazao mu je da ga pozove u svako doba ako šta treba i tu se, kako je naveo svjedok, razgovor završio. Rekao je da ne zna otkud Dupovcu njegov broj.

Dalje je naveo da ga je nakon nekoliko dana ponovo pozvao Dupovac i pitao ga jesu li oni pregledali snimak s kuvajtske rezidencije, na što je on kazao da nisu i da je snimak kod njega u kancelariji. Kazao je da je pitao Dupovca da li da donese snimak kod njega u kancelariju, na što mu je on kazao: "Ne, nipošto", već da samo pregleda i vidi da li na njemu ima zeleni "renault clio". Rekao je da mu je bilo čudno što mu je to rekao, ali da je odmah otišao u firmu i pregledao snimak, kao i da na njemu nije vidio spomenuto vozilo. Nabrojao je da se na snimku vidi prolazak "touarega", "golfa 4", kombija i jedne "VW bube". 

- Nakon desetak dana dobio sam poziv od Sanele Hasanbegović. Rekla je da je inspektorica i da će doći po CD. Rekla je i da neće donijeti nikakav papir, da će oni to prvo pregledati, pa ako bude interesantnno da će donijeti papir - kazao je, te naveo da je ona i došla u pratnji dvije osobe i odnijela CD.

- Nakon par dana je zvala i pitala da li je tačno vrijeme na kamerama, na što sam joj kazao da ja to ne znam - rekao je svjedok, te dodao da pominjani papir nisu nikad dobili. 

Advokata Ermina Gačanovića zanimalo je da li je, u trenutku kada je svjedok došao u kuću Šerifa Konjevića i vidio Tarika Hošića u prostoriji gdje se nalazi videonadzor, Hošić bio sam u prostoriji, na što je svjedok odgovorio potvrdno.

Svjedok Amel Serdarević, zaposlen u MUP-u Kantona Sarajevo, kazao je da od 2010. godine radi u Jedinici za saobraćaj. 

Rekao je da ga je 9. februara 2016. godine, dok je radio na području Novog Sarajeva i Novog Grada, pozvala majka i rekla mu da je stradao Dženan Memić, kojeg je poznavao jer, kako je naveo, njegovi roditelji žive prekoputa porodice Memić. Rekao je da je saosjećao i da je pokušavao da vidi šta se desilo. Kako je dalje naveo, javio se Hasanu Dupovcu i rekao mu da poznaje taj teren i da se stavlja na raspolaganje ako šta može pomoći.

Svjedok Amel Serdarević

Poslije toga ga je, kako je kazao, zvao šef smjene i rekao mu da se javi Hasanu Dupovcu, kojem je on kazao da poznaje Šerifa Konjevića i da misli da on ima videonadzor, te da mu je on rekao da ode i vidi šta ima. 

- Rekao mi je namoj ništa da skidaš ni slučajno jer postoje pravilnici kako se to može uraditi - kazao je svjedok. U međuvremenu su kod kuće Šerifa Konjevića došli i Vahidin Memić, Tarik Hošić i Hasan Dupovac, te su Hošić i Dupovac otišli u prostoriju gdje se nalazio videonadzor.

Svjedok je rekao da on nije ulazio, da pretpostavlja da su skidali snimak, da su se zadržali 20 do 30 minuta, te da on nije vidio jesu li nešto snimili na USB. U blizini je, kako je naveo, bio i njegov radni kolega, zaštićeni svjedok M6 koji je svjedočio na prošlom ročištu. 

Advokat Hasana Dupovca Ermin Gačanović pitao je svjedoka bi li se složio da je ustvari na njegovu inicijativu, jer je on kazao da poznaje Konjevića i da Konjević ima videonadzor, došlo do toga da se ide tamo. Svjedok je na to kazao da se ne bi složio s tim, te je ponovio da je on Dupovcu rekao da poznaje Konjevića i da ima videonadzor. 

Gačanović je pitao i da li je prilikom dolaska njega i svjedoka M6 pred kućom Konjevića već bila jedna patrola, na što je svjedok kazao: "Ja je nisam vidio, ne sjećam se da je bila". 

Rekao je i da se ne sjeća jesu li uopšte donijeli neki CD.

- Ono što ja znam je da je Vahidin Memić donio stik i da je Hasan ušao s Tarikom. Nisam vidio da li su oni skinuli snimak i nisam nikad vidio snimak. Ne znam je li Hasan odnio stik - rekao je. Na pitanje je li Dupovac za to vrijeme bio u uniformi, odgovorio je potvrdno. 

Upitan da li ga je ikad poslije toga Dupovac kontaktirao u vezi s ovim, kazao je da jeste.

- Rekao mi je ako budeš davao izjavu, reci istinu i samo istinu - kazao je svjedok danas. 

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak, a planirano je saslušanje pet svjedoka Tužilaštva BiH, među kojima su i medicinari Hitne pomoći KS, koji su kritične večeri intervenirali u Velikoj Aleji.

Pogledajte šta su nakon ročišta kazali Muriz Memić, otac stradalog Dženana i njegov pravni zastupnik Ifet Feraget.

Suđenje, Sud BiH, Memić, 27.01.2022.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.