open-navfaktor-logo
search
Iz sudnice
Slučaj Memić: Nestale fotografije i promjena izvještaja
Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu iz februara 2016., svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je u kancelariji policijskog komesara vidio uputstva za izmjene zapisnika koji je sačinio o forenzičkoj obradi jednog vozila.
10.03.2022. u 18:08
get url
text

Svjedok M-16 je kazao da je nekoliko dana poslije stradanja Memića dobio zadatak da forenzički pregleda "renault clio". On je naveo da na vozilu nije uočio novija oštećenja.

- Nisu se mogli pronaći tragovi da je imao kontakt s pješakom - rekao je M-16, dodajući da je iz unutrašnjosti vozila izuzeo tragove.

On je kazao da su tu bili tužilac, kao i policijski službenici za saobraćajne istrage i krvne delikte, te da je nastao tajac i da su se zgledali kada im je rekao da nema oštećenja. Kazao je da je od njih saznao o stradanju Memića, te da je čuo da mladić ima prelom na glavi, a da drugih povreda nema. Prema njegovim riječima, to nije karakteristično za lica povrijeđena u saobraćajnim nezgodama.

Svjedok je rekao da je sačinio izvještaj sa fotodokumentacijom, a da je nakon nekoliko dana pozvan kod tadašnjeg komesara sarajevske policije Vahida Ćosića, gdje mu je sekretarica prije ulaska u kancelariju dala fasciklu sa dokumentacijom koju je sačinio.

- To me frapiralo. Na početku je bio žuti stiker: "Izbaciti sljedeće fotografije." Navedeni su brojevi desetak fotografija. Nalijepljeni stikovi koji dio teksta da se izmijeni - prisjetio se M-16.

Dodao je kako mu se čini da je rukopis na stikerima bio Ćosićev, te je pretpostavio da je to neko sugerisao komesaru, pošto on nije imao znanja iz te oblasti.

Svjedok je rekao da nije mogao vjerovati nikome u policiji i da je odlučio da fasciklu pošalje tadašnjoj glavnoj kantonalnoj tužiteljici Dalidi Burzić, napisavši joj ukratko šta se dogodilo. Kazao je da mu je u Tužilaštvu rečeno da je Burzić na sastanku, te je čovjeka na pisarnici zamolio da odnese fasciklu glavnoj tužiteljici.

Posvjedočio je kako nikada nije pozvan na saslušanje u vezi tim. Svjedok je rekao da je zbog sumnji promijenio brojeve na negativima.

Za prikrivanje dokaza o načinu stradanja Dženana Memića sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

M-16 je kazao da je, kada je bio kod rodbine u Sokolović-Koloniji, čuo priče kako je Alisa Mutap drugarici ispričala šta se dogodilo te večeri. Naveo je da su njegove kolege razgovarale sa drugaricom, ali da je ona sve negirala.

Odgovarajući na pitanja odbrana i Sudskog vijeća, svjedok je objasnio da nije imao povjerenje u kolege zbog onog što mu se dogodilo kod komesara, ali da bi mogao da priča i o ranijim slučajevima nestanka dijamanata i novca iz policije.

Kazao je da svojom najvećom profesionalnom greškom smatra što nije fotografisao fasciklu sa stikerima.

M-8 je posvjedočio da je bio u bolnici kada je dovezen Memić i da je uzeo krv za analizu. Kazao je da je došao Josip Barić, koji je ostao da uzme uzorak od drugog lica koje su trebali da dovezu.

Svjedok je rekao da je na mjestu uviđaja čuo kako je Alisa Mutap kazala da ih je udarilo vozilo velikom brzinom. Rekao je da je dobio poziv od Barića, koji mu je prepričao tvrdnje Zijada Mutapa, da bi se tu moglo raditi o nečem drugom i da bi moglo biti povezano sa Alisinim bivšim momkom.

Dodao je da je to prenio tužiocu i da je on naložio da se urade provjere za Ploskića. Kazao je da je tužilac poslao Barića po garderobu u bolnicu.

Svjedok je ispitivan o procedurama uzimanja garderobe, na šta je rekao da tehničar prvo fotografiše stvari i da njemu nije poznato da se naknadno slika. Na pitanje da li je bilo nešto neuobičajeno prilikom preuzimanja garderobe, on je kazao da nije.

Admir Mujanović je rekao da mu je Dženan Memić bio "kao brat". Kazao je kako je išao u bolnicu kada mu je njegov otac Muriz Memić javio da je Dženan imao sudar. Ispričao je da su u kolicima izveli Alisu Mutap, koja je ocu rekla: "Tata, zovi svoje ljude, neko nas je pokušao ubiti."

On je dodao da su kasnije u Dženanovom telefonu vidjeli poruku od Alise, u kojoj je navela: "Odoh večeras da se nađem s njim", a da joj je Dženan odgovorio: "Nećeš ti nigdje. Idem i ja s tobom."

Adnan Mušić kazao je da je bio na obdukciji Memića kao pomoćnik obducenta, navodeći da je kod mladića primijetio povredu na glavi kao i sitne ogrebotine na rukama i koljenima.

Suđenje se nastavlja 24. marta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.