open-navfaktor-logo
search
Iz sudnice
Slučaj Memić: Ko je "raščupana tamnoputa osoba s palicom" i zašto se po svaku cijenu tražio zeleni "clio"
Saslušanjem tri svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u slučaju Memić. 
20.01.2022. u 16:18
get url
text

Pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Branko Perić svoje iskaze su dali zaštićeni svjedok M10, čiji identitet je poznat, ali je zabranjeno njegovo javno objavljivanje, i Edvin Avdić. Njih dvojica su učestvovali u pribavljanju zelenog "renaulta clia", za koji se u početku sumnjalo da je bio na mjestu događaja u Velikoj Aleji i za kojim se tragalo.

Tužilaštvo BiH, podsjećamo, nekadašnjeg šefa Jedinice za saobraćajne istrage MUP-a KS Hasana Dupovca tereti da je na nezakonit način pribavio ovo vozilo u želji da ga "uvuče u slučaj", a kako bi, prema tvrdnji Tužilaštva, istragu stradanja Dženana Memića odveo u pogrešnom pravcu. S druge strane, tvrdnja odbrane je da je Dupovac postupao kao službenik MUP-a KS, a vozilo je pribavljano u želji da se što prije pronađe počinilac krivičnog djela. 

Treći svjedok, sa pseudonimom M6 bio je pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo, čiji identitet je potpuno zaštićen i koji je svjedočio iz druge prostorije, uz distorziju lika i glasa, a koji je, kako se moglo čuti, bio prisutan prilikom izuzimanja snimaka videonadzora iz kuće Šerifa Konjevića u Velikoj Aleji.

{$galerijaFotografija}

Svjedok M10 danas je u sudnici ispričao da je nakon saznanja o povređivanju Dženana Memića i Alise Mutap u Velikoj Aleji sljedeće jutro boravio u kući Zijada Mutapa, sa kojim se znao jer su "zajedno radili oko auta". U kući je, kako je kazao, bila Alisa, njeni otac, majka i prijateljica, te njegov prijatelj koji je došao skupa s njim. Kako je kazao, otišao je da vidi može li nešto pomoći.

Rekao je da je Alisa ležala na trosjedu, da je imala povrede na lijevoj strani tijela i tufer na glavi s lijeve strane. Kazao je da je on pričao s njenim ocem kada se ona uključila u razgovor i opisala vozilo koje je vidjela na mjestu događaja. Rekla je da je bilo malo zeleno auto, sa zadnjim svjetlima u obliku suze i da "taj što je sjeo na suvozačevo vozilo je gurnuo sjedište nazad da neko uđe, tako da su skontali da je imao dvoja vrata".

Nakon što ga je tužilac Dubravko Čampara vratio na početak, svjedok je kazao da je Alisa ispričala da se tu večer našla s Dženanom, da su otišli do pizzerije Mahir na Kovačima, da nisu uzeli pizzu i da su vratili na Ilidžu. Rekla je da joj je bilo čudno da Dženan kod sebe nije imao novca jer je uvijek imao dosta novca. Krenuli su da prošetaju kroz Aleju prema Vrelu Bosne.

Šta je Alisa rekla zaštićenom svjedoku M10

Svjedok je kazao da je Alisa rekla i da joj je Dženan bio s lijeve strane, da su se u jednom trenutku pogledali i da je u sljedećem trenutku vidjela muškarca kako sjeda u auto, da je bio raščupane kose, tamnog tena, ali nije bio Rom, a u ruci je imao palicu. Rekla je da im je prilikom ulaska u auto "klimnuo glavom u smislu da im govori: 'Eto vam sad'". Potom sjeda na mjesto suvozača, zatvara vrata i auto se okreće i odlazi, te kako je naveo svjedok "Alisa nije bila sigurna, ali misli da je otišao prema Hrasnici".

Svjedok je kazao i da iz Alisine priče i priče njenog oca "nije zaključio da je tako teška situacija sa Dženanom Memićem, da se o tome nije puno pričalo, da je samo rečeno da je u bolnici". 

Dalje je ispričao da ga je dan-dva poslije pozvao Zijad Mutap i pitao može li dati njegov broj nekom čovjeku, da bi ga potom pozvao Hasan Dupovac sa kojim se dogovorio "da se nađu u vezi s autom". Rekao je da su se našli na Ilidži, prekoputa "Brajlovića", da mu se Dupovac predstavio i da su razgovarali o tome da se pronađe auto "koje je bilo kod jednog momka za kojeg se govorilo da je umiješan".

- Edo (Edvin Avdić, op. a.) je tvrdio da auto nije bilo kod tog malog, ali je on rekao da se svejedno mora naći vozilo - rekao je M10. Dodao je da su došli do toga da se auto može naći, da bi najbezbolnije bilo da se kupi i da je Dupovac tada rekao "radite kako god, šta god, ako treba platit će se, ja sam u kontaktu i sa Murizom i sa Zijadom, ako treba ja ću dati pare, a i Muriz će platiti". 

Svjedok je kazao da se "tačno znalo koje vozilo treba naći da se vidi ima li oštećenja na tom vozilu", da su "svi brujali samo o tom vozilu, da su to ta djeca iz Hrasnice" i da je pitanje bilo ko će i kako uzeti vozilo. 

Rekao je da su se sa Dupovcem dogovorili da će oni uzeti vozilo, a da im on osigura da ih policija ne dira, da su potom otišli po auto pred neku kuću u Sokolović Koloniji, da je Edvin sjeo u auto, dok je on bio u svom vozilu. Potom su nazvali Dupovca, te im je on rekao da auto dovezu na Ilidžu i da je rekao "samo nemojte pred policiju".

Dalje je ispričao da su auto dovezli na parking prekoputa restorana "Brajlović", da je par minuta poslije stigao Dupovac "i još neko s njim" i rekao im: "Svaka čast, momci". Rekao je da vidio i patrolno vozilo, ali da to "nije bila policija s Ilidže, da mu je nešto bilo čudno u vezi s njima i da nisu prilazili autu".

Kazao je da je Dupovac pregledao vozilo i rekao: "To je to sto posto" i da je rekao da je far bio drukčije boje, da je ispod fara falio komad laka, te da je "tražio unutra ima li neka palija ili ključ". 

Svjedok M10 je kazao i da se poslije čuo sa Mutapom, da mu je on rekao da je "sve ok" i da je "njemu bilo drago da se to riješilo". Rekao je i da ga je nekoliko sati kasnije zvao Dupovac, da je rekao da je vozilo pogledao vještak i da je potvrdio da je to to vozilo koje traže i da trebaju napisati da je auto od njega oduzeto, da je zaustavljen u njemu, na šta je on pristao.

- Ja to auto nisam nikad vozio, potpisao jesam, samo da me niko ne petlja u to - kazao je M10.

Istu noć su, kako je ispričao dalje, on i Edvin Avdić otišli u prostorije Jedinice za saobraćajne istrage kod Dupovca u kancelariju. Kazao je da su osim njih dvojice i Dupovca bili prisutni još jedan policajac i Josip Barić. 

- Dupovac je pokazivao stik i govorio da je sve ovdje, on je govorio tom policajacu šta da kuca i on je kucao. Nikad u to auto ni sjeo nisam, ne znam ni čije je, znam da je spominjan neki fudbaler - rekao je svjedok i potvrdio da je potpisao zapisnke da je on dobrovoljno predao vozilo iako to nije bilo istina, da ih nije čitao, da mu je Mutap garantovao da je Dupovac dobar i pošten, a da im je Dupovac obećao "samo da ne naprave ubistvo u saobraćaju, da će im sve drugo završiti". 

Rekao je da je Edvin Avdić dolazio i drugi dan i drugu noć u policiju i govorio Dupovcu da u to vrijeme auto nije bilo kod Mirze Ploskića i da "nema šanse da su to oni".

- Međutim, oni hapse Mirzu Ploskića i njegove prijatelje, neko od njih je valjda bio u vezi s Alisom - kazao je.

Odgovarajući na pitanja tužioca, rekao je i da je sve dok su bili kod Dupovca u kancelariji tu bio i Josip Barić i da je u jednom trenutku rekao: "Požurite to riješite, mali je mrtav (Dženan Memić, op. a.)", te da je dodao da "ona mala ku.....na sve zna, bio sam kad je ispitivana", misleći na Alisu. 

Rekao je da je u pola tog razgovora u MUP-u, "na hodniku počela dreka, galama, u vezi s tim vozilom, kako se to radi, šta se radi" i da su izašli Barić, Dupovac i treći policajac, a on i Avdić ostali unutra.

- Galama je bila, psovke, haos ispred i onda je odjednom nastala tišina - rekao je svjedok. Također je kazao da "zna ko je bio i šta, da ga je prepoznao po glasu, da to ima u njegovo iskazu, ali da danas ne želi to javno reći". 

Svjedok je ispričao i da je poslije ovih događaja imao još jedan sastanak sa Dupovcem, koji im je, kako je kazao svjedok, "predlagao da jednog od te djece iz Hrasnice nađu, da ga pritisnu i nagovore da prizna da je u tome učestvovao", kao i da im je rekao "samo ga nemojte ubiti". 

Rekao je da su se oni našli s momkom koji se zove Kenan Đipa, da je momak počeo plakati, da je bio "momak fin i iskren" i da su oni rekli da "on nema ništa s tim".

Bez obzira na to, kako je kazao, "policija ga je prebila, svu su tu djecu polomili". (Mirza Ploskić i nekoliko njegovih prijatelja privođeni su i ispitivani u policiji u ranoj fazi istrage o povređivanju Dženana Memića i Alise Mutap, op. a.).  

Odgovarajući na pitanja advokata Ermina Gačanovića, koji brani Hasana Dupovca, svjedok je kazao da je nakon što je pozvan da da iskaz i saopćeno mu šta je uradio "samo mu u glavi bilo da će u zatvor" i da je rekao da će sve ispričati, ali da je tada tražio imunitet od krivičnog gonjenja. Dodao je da bi sve ispričao i da nije dobio zaštitu. Potvrdno je odgovorio na pitanje advokata je li sve to učinio da pokuša pomoći da se nađe sredstvo izvršenja krivičnog djela. 

Dupovac je svjedoka pitao u blizini čega se nalazi restoran Brajlović na Ilidži, na što je on odgovorio da je u blizini Policijske stanice. Rekao je da se ne sjeća da li je do njih prilikom pregleda vozila dolazio policajac pješak. 

Vozilo predali u blizini policije na Ilidži

Svjedok Edvin Avdić, koji je na suđenje doveden iz KPZ-a Miljacka (nedavno prvostepeno osuđen na 14 godina i 11 mjeseci zbog ubistva djevojke, op. a.) kazao je da je sa svjedokom M10 bio u poslovnim odnosima "preko rent-a-cara", kao i da su se privatno družili.

Rekao je da je on bio uzeo vozilo (zeleni "clio") od kuma da bi se preprodalo, a da su svjedok M10 i Hasan Dupovac "nekako povezali" da bi to moglo biti vozilo koje je učestvovalo u događaju u Velikoj Aleji. 

Kako je rekao, to je auto u međuvremenu bilo vraćeno kumovom amidži jer ga kupac (otac Mirze Ploskića) nije mogao registrovati jer je bilo puno neplaćenih kazni. 

Manje-više je ponovio ono što je ispričao svjedok M10, da su njih dvojica otišli po vozilo kod kumovog amidže i da su auto "kod pizzerije Riva, prekoputa "Brajlovića", blizu Policijske stanice Ilidža" predali Hasanu Dupovcu. 

Za razliku od svjedoka M10, Avdić je kazao da su s Dupovcem tada došla još dva policajca i da je čuo kad su govorili da je "to sto posto to vozilo", "da je farbano" itd. 

Rekao je i da je od njih traženo da voze to auto "gore kod Maršalke" (Jedinica za saobraćajne istrage MUP-a KS, op. a.) ali da oni nisu pristali, te da je on otišao jer je negdje trebao ići po gume, a da je M10 ostao i da dalje ne zna šta je bilo.

Rekao je da je istu večer, oko 22 ili 22.30 sati otišao da da izjavu "u saobraćajnu policiju", da mu je svjedok M10 rekao: "Valjat će nam ovi ljudi (policija), daj da im pomognemo u istrazi".

Rekao je i da je u međuvremenu pregledao poruke na mobitelu i da je shvatio da je četiri dana prije događaja u Velikoj Aleji otac Mirze Ploskića vratio auto amidži njegovog kuma, da je shvatio da on s tim nema nikakve veze i da je on to i rekao u policiji.

Rekao je i da je potpisao zapisnik, ali da ga nije čitao. Također, za razliku od M10 koji nije imenovao osobe koje su tu noć "napravile haos" u policiji, rekao je da je to bio njegov kum koji je tada došao i koji je njemu kazao: "Šta to radiš, jesi li ti normalan?". 

Odgovarajući na pitanja advokata Gačanovića, rekao je da je od svjedoka M10 prvi put čuo da se traži malo zeleno vozilo i da je čuo da se ono traži zbog povezanosti sa Mirzom Ploskićem, koji je doveden u vezu sa slučajem Dženana Memića. Potvrdio je da je tek nakon što su predali vozilo MUP-u, došao do informacija da je Ploskić ranije vratio vozilo. 

Ponovio je da su policajci za koje je M10 tvrdio da su bili udaljeni, prišli i da su rekli da je "to to vozilo" i "da je farbano". Rekao je da osim namjere da pomogne nije imao drugi motiv, te da mu je M10 rekao da će vozilo navodno biti plaćeno vlasniku, a da će biti vraćeno ako se utvrdi da nije imalo veze s događajem. 

Snimci videonadzora iz kuće Šerifa Konjevića

Treći svjedok, zaposlenik MUP-a KS sa zaštićenim identitetom, danas je ispričao kako je sa kolegom Amelom Serdarevićem "dva-tri dana nakon događaja u Velikoj Aleji" od rukovodioca smjene upućen do kuće Šerifa Konjevića i da je im je rečeno da će doći Hasan Dupovac da se izuzme videonadzor.

Nakon što su stigli, kako je ispričao, njegov kolega je otišao da donese prazan CD kako bi se mogao izuzeti snimak, a on, Dupovac i Konjević su sjedili iza kuće sat ili dva dok je on donio CD.

Konjević je, kako je naveo, rekao da mora pozvati prijatelja koji mu održava videonadzor, da je došao i taj prijatelj, a stigao je i policajac sa CD-om.

Rekao je i da su tada Dupovac, Konjević i njegov prijatelj ušli u prostoriju gdje se nalazi videonadzor, da je za njima ušao i on, a da mu je Dupovac rekao da izađe, da on ne treba tu biti, što je, kako je kazao, "bilo malo ponižavajuće" za njega. 

Rekao je da je on čekao ispred vrata, na oko dva metra od prostorije, i da je sve to trajalo 40-ak minuta. Kazao je da je čuo da je u jednom momentu, nakon možda 30 minuta, Dupovac rekao da je taj dio zanimljiv i pitao tog momka može li se to isjeći i da mu je on rekao da nije nikakav problem. 

Kasnije su, kako je kazao, izašli, a on je pitao Dupovca ima li išta zanimljivo na snimku, a on mu je rekao da nema. Kazao je da je Dupovac CD odnio sa sobom u ruci, da su se pozdravili, sjeli u vozila i otišli. 

Advokat Gačanović pitao ga je da li je moguće da je to bilo 9. februara, odnosno dan nakon događaja u Aleji, na što je on rekao da je moguće, ali da se njemu učinilo da je bilo par dana kasnije. 

Pitao je da li je moguće da ih je šef smjene poslao da zamijene patrolu koja je tu već bila, na što je on kazao da nije. Rekao je da je vidio kad je njegov kolega donio CD i dao ga Dupovcu, ali je isto tako kazao da nije vidio da je neko nešto snimio na CD. 

Dupovac ga je pitao da li je moguće da su on i njegov kolega bili inicijatori dolaska na tu lokaciju, na što je on odgovorio da ne postoji ta mogućnost. 

Upitan kako zna da je CD koji je njegov kolega donio bio prazan, rekao je "da je bio u omotu". Na pitanje da li je moguće da je Dupovac taj CD nekom dao ili negdje spustio, rekao je da je vidio da ga je odnio u vozilo. 

Dupovac je pitao svjedoka jesu li jedno vrijeme sjedili u dvorištu i nešto jeli i pili, a predsjedavajućeg Sudskog vijeća Branka Perića zanimalo je zbog čega je to bitno, te je Dupovac ustvrdio da su tada kontaktirali osobu zaduženu za videonadzor i tražili garanciju da se snimak neće obrisati dok ta osoba ne dođe iz Zenice za dan-dva.

Sudija Branko Perić pitao je kolika je prostorija za videonadzor, na što je svjedok rekao da je to mala prostorija, "oko metar širine".

- I tamo su ušli Šerifov prijatelj, Šerif i Hasan Dupovac? - upitao je sudija, na što je svjedok odgovorio potvrdno. 

Suđenje će biti nastavljeno sljedeći četvrtak, kada je planirano saslušanje još četiri svjedoka Tužilaštva - Šerifa Konjevića, Tarika Hošića, policajca Amela Serdarevića i Vahidina Memića. 

U nastavku pogledajte videoisječke sa današnjeg ročišta u Sudu BiH. 

Sud BiH, Muriz Memić, Arijana Memić, 20.01.2022.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.