open-navfaktor-logo
search
Nastavljeno suđenje
Slučaj Memić: Dr. Abdulah Kučukalić svjedočio o amneziji Alise Mutap
Saslušanjem tri svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu "Memić". 
19.05.2022. u 14:45
get url
text

Najzanimljiviji dio današnjeg suđenje bilo je svjedočenje prof. dr. Abdulaha Kučukalića, vještaka neuropsihijatrijske struke sa višedecenijskim iskustvom, koji je, zajedno sa kolegicom, također neuropsihijatrom dr. Almom Bravo Mehmedbašić, te kliničkim psihologom Elvedinom Dervović, radio neuropsihijatrijsko vještačenje optužene Alise Ramić, ranije Mutap.

Vještak Kučukalić danas je, odlukom Suda, svjedočio ne kao vještak, već u svojstvu svjedoka stručnjaka, budući da se naredba na predmetno vještačenje odnosila na istragu koju je vodilo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

Ako je postojala amnezija, ona bi morala biti fragmentarna

Govoreći o nalazu i mišljenju koji su 3. marta 2016. godine sačinili on i njegove kolegice, dr. Kučukalić je kazao da su analizirali nalaze sa KUM-a iz kritične večeri, raniju medicinsku dokumentaciju iz medicinskog kartona Alise Mutap, obavili sa njom razgovor, a također su imali u vidu njenu izjavu datu u policiji, odnosno tužilaštvu, kao i izjavu policajca Nedžada Hrvata, pripadnika DKPT-a, kojeg je zajedno sa kolegom Alisa zaustavila u velikoj Aleji.

Kučukalić je naveo da iz nalaza ljekara s KCUS-a proizilazi da je Alisa kritične noći na Klinici urgentne medicine bila svjesna, orijentisana i komunikativna, kao i da je imala hematom na glavi, kao i da je na osnovu snimka CT-a glave  i vrata utvrđeno da nema intrakranijalnih krvarenja, niti oštećenja kostiju lobanje ili vratne kičme. 

Također, iz njene medicinske dokumentacije vidjeli su da je od 2009. godine imala kratkotrajne gubitke svijesti od po nekoliko sekundi, te da joj je 2011. godine dijagnosticiran jedan oblik epilepsije, kojeg karakterišu apsansi - specifična epileptička pražnjenja - u trajanju od četiri sekunde, za koji je redovno uzimala terpaiju, kao i hipotireoza za koju je također pila terapiju. 

Iz razgovora s njom došli su do zaključka da se ona od kritičnog događaja osjećala loše, da je patila od nesanice, anksioznosti i lošeg raspoloženja, te da se ne sjeća kritičnog događaja. Govorila je o vezi sa Mirzom Ploskićem sa kojim je bila u vezi šest ili sedam mjeseci, nakon čega se počela zabavljati sa Dženanom sa kojim je bila u vezi mjesec ili dva.

- Nema ništa loše reći u odnosu na Dženana Memića, kao ni za Mirzu Ploskića, za kojeg je spomenula da je bio ljubomoran i dosta lagao, pa je zbog toga prekinula tu vezu - rekao je Kučukalić. Kazao je i da je tokom razgovora spomenula da je Dženan sa sobom nosio pištolj, da ga je ona pitala za to i da joj je on kazao da je to iz predostrožnosti. Rekla je i da je bio uspješan u poslu kojim se bavio, da je dobro zarađivao i da je "bio dobar momak". 

VEZANI TEKST - Godine istraga, suđenja, politike...: Nova "slijepa ulica" u Tužilaštvu BiH ili konačni odgovor na pitanje o smrti Dženana Memića?

Prema njenom iskazu, kritične večeri su otišli do restorana Vidikovac, gdje kako je navela nije bilo mjesta, pa su se vratili na Ilidžu i da je Dženan predložio da prošetaju Alejom. Rekla je da su vozilo ostavili kod Casa Grande i da su išli rubom ulice jer se ona bojala vozila otkako ju je kao dijete na biciklu udario kamion. Rekla je da nije čula vozilo, da je pogledala u Dženana da mu nešto kaže, da je on u tom trenutku zatresao glavom, te da se dalje ništa ne sjeća, ni policije, niti Hitne pomoći, kao i da je došla sebi tek oko 2 ili 3 sata ujutro na KCUS-u, da je pitala za Dženana i da su joj rekli da mora na operaciju. Kazala je da je kasnije sanjala muškarca kako ulazi u zelena kola, razbarušene kose i nešto joj klima glavom, kao i da misli da bi joj pomogla hipnoza. 

Na osnovu svega navedenog, vještaci su izveli zaključak da Alisa Mutap ne boluje od hronične duševne bolesti niti akutnog psihičkog poremećaja, da ne prezentira karakteristike poremećaja ličnosti, da je prosječnih intelektualnih sposobnosti, da boluje od epilepsije i hipotireoze. 

Također su naveli da je u kritičnom periodu zadobila lakše povrede u vidu nagnječenja glave i istegnuća vrata, te manju razderotinu potiljačnog dijela glave. Isključuju mogućnost organski uvjetovane amnezije. 

Zbog psihičkog stresa i naknadne reakcije okoline prisutna je anksioznost, strah, loše raspoloženje....

- Nakon proživljene traume moguće je da se ne sjeća pojedinosti koje se mogu potisnuti iz sjećanja - kazao je Kučukalić, te pojasnio da se radi o psihogenoj amneziji, gdje uvijek postoji dilema jer se ne može mjeriti nikakvim instrumentom da li se radi o svjesnom ili nesvjesnom potiskivanju traume.

Dodao je i ako je postojala amnezija, ona bi morala biti fragmentarna i kratkotrajna.

- Obično je to par minuta do pola sata - kazao je Kučukalić. 

Tužilac Ćazim Hasanspahić pitao je dr. Kučukalića da li se pacijent kod kojeg je pri prijemu konstatovan potres mozga može otpustiti na kućno liječenje, na što je svjedok kazao da može ako CT pokaže da nema povreda.

- Tada se predlaže kućno liječenje, praćenje u smislu ako dođe do pormećaja svijesti, povraćanja ili slično da se odmah javi ljekaru. 

Na pitanje tužioca, šta znače "apsensi", pojasnio je da osoba gubi svijest u trajanju od najviše pet do osam sekundi, pri čemu nema spazama mišića kao kod drugih oblika epilepsije, kao ni konfuznog stanja nakon napada. Postoji samo nesjećanje tih nekoliko sekundi, što je, kako je pojasnio, teško i prepoznati, tako da neki i ne primjećuju te gubitke svijesti. 

Dalje je pojasnio da kada je u pitanju psihopatogena amnezija "ne možemo tačno odrediti da li je to nesvjesno bježanje da bi se osoba sakrila od traumatičnog događaja", te da to može biti i "namjerno nesjećanje traumatičnog događaja". 

Advokat Alise Mutap Goran Dragović pitao je svjedoka da li je u nalazu navedeno u kojem piše da je Mutap bila svjesna, komunikativna i orjentisana piše i da je povraćala, na što je svjedok kazao da je to tačno. Na pitanje da li uredan CT isključuje potres mozga, kazao je da ne isključuje. 

Svjedok je potvrdio i da neko može imati potres mozga bez simptoma. 

Dijelovi stakla iz plave koverte

Upitan da li je moguća parcijalna amnezija usljed traumatičnog događaja, svjedok je kazao da je moguća psihogena parcijalna amnezija, ali da ne može tvrditi da je to slučaj jer nema instrumenta koji to mjeri. Ponovio je da je to najčešće momenat u kojem se to događa, odnosno da se osoba najčešće ne sjeća momenta povrde ili trenutka prije povrede. 

Na pitanje da li je moguće naknadno potiskivanje iz sjećanja, odgovorio je: "Moguće je". 

VEZANI TEKST - Vještačenja Alise Mutap naredilo je Tužilaštvo KS, zašto se javnosti uporno serviraju netačne tvrdnje?

Na upit advokata da li je moguće da je Mutap prilikom događaja doživjela epi napad, kazao je kako oni nigdje nemaju dokaz da je ona doživjela epi napad. 

- Ali nemamo dokaz ni da nije - upitao je Dragović, na što je svjedok kazao: "Tako je". 

Na pitanje može li šok uzrokovati apsens, kazao je da "može biti rizikofaktor". 

Na pitanje sudije Branka Perića da li su tokom razgovora s Mutap naišli na nešto što bi ličilo na motiv da želi nekom da pomogne, da nešto prikrije i slično kazao je da su pokušavali utvrditi i tako nešto, ali da "nešto što bi bilo argumentovano nisu našli".

Na pitanje sutkinje Džemile Begović o svjesnom, odnosno nesvjesnom potiskivanju sjećanja, pojasnio je: 

- To je psihološko suženje svijesti. To bi bilo nesvjesno. Izgubili ste dragu osobu, prijeti vam krivični proces... osobe koje nemaju veliku intelektualnu sposobnost to nesvjesnim mehanizmom potiskuju i na taj način se oslobađaju toga. Ona ima nesjećanje od momenta udarca. Ako je imala taj kratki gubitak svijesti onda će biti za taj momenat udarca ili neposredno prije toga. Može ona (amnezija, op.a.) biti i retrogradna, ali najčešće je ovakav slučaj. 

Osim dr. Kučukalića danas su svjedočila i dvojica pripadnika MUP-a KS, Enes Kurić i Rešad Hadžić.

Kurić je danas ispričao da je u kritično vrijeme radio u Jedinici za saobraćaj, te da ga je 9. februara šef smjene poslao da, kako je naveo, po nalogu Hasana Dupovca, zajedno sa zaštićenim svjedokom M2, obiđe širi lokalitet mjesta stradanja Dženana Memića i da vide ima li nešto što bi moglo koristiti za istragu. Kazao je da su došli kod hotela Casa Grande, vidjeli da ima videonadzor, ali da hotel nije radio. Također su utvrdili da postoji videonadzor na jednoj od vikendica, ali da im je žena koju su zatekli kazala da nije u funkciji. U kuvajtskoj rezidenciji su im, kako je kazao, zaštitari rekli da se obrate pismeno, o čemu je, kako je kazao, njegov kolega obavijestio Dupovca. 

VEZANI TEKST - Svjedočili bivši i sadašnji policajci koji su radili na slučaju "Dženan Memić"

Kako je dalje naveo, vrativši se na početak Aleje, "na mjestu gdje se ona spaja sa dva mala putića", našli su nekoliko komadića stakla, da je jedno bilo izrezbareno i izgledlo je kao da je dio svjetla automobila, da je na jednom bila oznaka E1. Kazao je da im je Dupovac rekao da to uzmu, spakuju i sačine službenu zabilješku. Kazao je da su oni to i uradili, staklo su stavili u plavu kovertu, zaheftali, načinili služenu zabilješku i predali šefu smjene. 

(Zaštićna svjedokinja M5 je ranije o ovoj koverti svjedočila da ju je vidjela u kanti za smeće, op.a.) 

Hasan Dupovac je svjedoka pitao da li mu je poznato uputstvo o postupanju policijskih službenika prilikom uviđaja saobraćajne nesreće i da li je bilo potrebno da im iko išta govori ili im je dužnost da obiđu mjesto događaja, vide mogu li šta saznati itd., na što je svjedok kazao da je u Jedinici za saobraćaj to specifično jer dobiju tačke koje ne smiju napuštati.

Sudiju Perića zanimalo je kako su znali gdje je mjesto događaja, na šta je svjedok kazao da im je rečeno da je to kod Casa Grande i da im je rečeno da je tu obavljen uviđaj.

Sudija je tada pitao Dupovca za pojašnjenje, na što je on kazao da su svi policajci dužni u skladu sa pravilnicima raditi na otkrivanju počinioca nekog krivičnog djela i da je on zamolio šefa smjene da neko ode na širi lokalitet Velike Aleje i pokuša saznati bilo šta što je korisno za ovaj slučaj. 

Kazao je da su ga policajci pozvali i rekli da su pronašli komade stakla, da je on kontaktirao postupajućeg tužioca Merisa Ćatu, koji je kazao da njemu u krivičnom predmetu to nije potrebno, a da oni (policija) to mogu koristiti za svoje operativne potrebe. 

- I mi smo to i uradili, koristili ga za operativne svrhe - kazao je.

Advokat Hasana Dupovca Ermin Gačanović pitao je svjedoka je li tačno da su nakon što su pozvali Dupovca, čekali 3-4 minute, te da je upravo to vrijeme potrebno da se on konsultira s nekim, na što je svjedok kazao da ne zna, ali da za da je nazvao "nakon možda pet minuta". 

Dio svjedočenja Enesa Kurića, koji je odabrao i medijima dostavio Sud BiH, pogledajte ispod: 

Policajac Rešad Hadžić, koji poznaje porodicu Memić jer su rodbinski vezani ispričao je danas da je sa Murizom Memićem išao kod Hasana Dupovca i Džafera Hrvata, tadašnjeg šefa krim-policije. 

Kod Hrvata su, kako je rekao, išli dva puta. Prvi put su mu, kako je naveo, odnijeli stik sa snimkom sa kuvajtske rezidencije, a Muriz mu je prenio šta mu je dan ranije rekla Dalida Burzić, da je bilo naguravanje koje je eskaliralo, kao i da je za Alisu rekla: "Ja nju ne dam". 

- Džafer je rekao: "Odlično, imamo riješen slučaj". Muriz mu je dao stik, on ga je prebacio na laptop, tad sam prvi put vidio snimak kombija koji prolazi s upaljena oba svjetla - kazao je svjedok, te dodao da je Muriz rekao da je snimak dobio od prijatelja iz Kanade. 

Hrvat izbjegao drugi sastanak

Tokom tog sastanka, kako je kazao, u kancelariju je ulazio policajac Sakib Kremo, kojem je Džafer dao neki papir i rekao mu da mu to nešto provjeri.

Sutra su, kako je kazao, ponovo otišli do Hrvata, ali im je policajka Sanela rekla da ih on ne može primiti, jer je na sastanku. Tada je, kako kaže svjedok, izašao njegov vozač, kojeg on zna i pitao za taj sastanak, na što mu je on navodno rekao kako "on nema nikakav sastanak, eno ga u kancelariji čita novine". 

U kancelariji kod Sanele je, kaže, prvi put vidio fotografiju s lica mjesta, te ga je to pogodilo i "ne zna ni šta su s njom pričali". 

Kod Hasana Dupovca su, kako je dalje ispričao, išli da traže zapisnik o uviđaju.

Kazao je da su ih primili fino da je tu bila i zaštićena svjedokinja M5, da je Hasan rekao da mu je teško i da je radio danonoćno i bio spreman dati i svoje pare da nađu "to neko zeleno vozilo clio iz Hrasnice". 

Dalje je naveo da im je Hasan prenio da je bio na obdukciji s kolegama iz krim-policije, da je Alisu ispitivao četiri sata u prisustvu roditelja i "da je bila hladna i ništa nije rekla".

- Rekao je i da se traži metalna šipka debljine 18 milimetara, ali da on misli da griješe i da je to bila najvjerovatnije drvena bejzbol palica i da je udarac bio iz vozila, da je u pitanju lijeva ruka (... ) Kaže: "Ovo se rješava do petka" - rekao je ovaj svjedok.

Ispričao je da ga je kasnije kontaktirao Hrvat i rekao da se javi kantonalnoj tužiteljici Ivani Petković. 

- Rekao mi je: "Hoće Kremo da te zavali, budi pametan, nemoj puno pričati, pametan si" - kazao je svjedok, te da je on odgovorio da nema njega šta ko zavaljivati. Isto je, kaže, ispričao i u Kantonalnom tužilaštvu, odnosno tužiteljici Petković, a prisutan je, kako je kazao, bio i tužilac Sead Kreštalica. 

U isto vrijeme je u Tužilaštvu, kako je kazao, bio i policajac Kremo. 

Advokat Hasana Dupovca Ermin Gačanović je pitao svjedoka zbog čega su išli kod Dupovca, na što je on kazao da su išli da traže uviđajnu dokumentaciju. Na pitanje advokata zar to nisu mogli i bez Dupovca, kazao je da jesu, ali da je ovako bilo lakše. Dodao je da je s Dupovcem radio u istoj zgradi, par kancelarija dalje. 

- Kažete da ste kod Džafera došli sa snimkom koji je Murizu poslao prijatelj iz Kanade. A ne znate ko je tom prijatelju dao snimak? - pitao je advokat, na što je svjedok kazao da ne zna.

Suđenje će biti nastavljeno 26. maja, za kada je planirano svjedočenje dva zaštićena svjedoka, te dr. Hamze Žuje, vještaka sudske medicine. 

Pogledajte šta su nakon ročišta izjavili Muriz Memić i njegov pravni zastupnik, advokat Ifet Feraget.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.