open-navfaktor-logo
search
Islamski učenjaci
Slučaj "Khashoggi": Turska očitala lekciju svijetu o tome kako se upravlja krizom
Država Turska i policijske jedinice ove zemlje su u slučaju ubistva Khashoggija pokazale do sada neviđeno iskustvo, profesionalnost i objektivnost, poručio je zamjenik predsjednika IUMS-a Ahmed er-Raysuni
30.10.2018. u 14:58
get url
text

Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) pohvalila je stav Turske u kontekstu istrage o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je ubijen 2. oktobra unutar saudijskog konzulata u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Zamjenik predsjednika IUMS-a Ahmed er-Raysuni je, u razgovoru s novinarom AA, govorio o stavu Republike Tursku i sigurnosnih odjela u vezi s ubistvom Khashoggija.

-Država Turska i policijske jedinice ove zemlje su u slučaju ubistva Khashoggija pokazale do sada neviđeno iskustvo, profesionalnost i objektivnost - poručio je Raysuni, te dodao kako se tursko tužuilaštvo u ovom slučaju oslanjalo samo na vrlo jake i sigurne dokaze.

Raysuni je dalje naveo kako će Turska nastaviti izvršavati svoje obaveze i biti objektivna u ovom slučaju.

-Turska je svijetu očitala lekciju o tome 'kako se upravlja krizom'. Pokazala je neutralan stav. Predsjednik i ministri nisu pokrenuli bilo kakvu kampanju preko ovog slučaja niti uzimali političke pozicije. Prepustili su da posao policiji i obavještajnim službama da utvrde šta se zapravo dogodilo - poručio je Raysuni.

Naglasio je također kako i činjenica da je predsjednik Recep Tayyip Erdogan o slučaju govorio tek tri sedmice nakon toga, pokazuje da ovdje nije bilo riječ o političkom iskorištavanju. Naprotiv, kako je istakao Raysuni, Turska je pokazala koliko je uspješna u kontekstu upravljanja krizom i to je imao priliku vidjeti cijeli svijet.

Dodao je također kako 15 uhapšenih osoba koje su povezane s ubistvom Khashoggija trebalo biti podvrgnuto sudskom procesu pred turskim pravosuđem, za što je Turska uputila i zvanični dopis Saudijskoj Arabiji u kojem traži njihovo izručenje.

-Turska je zemlja koja može samostalno suditi osobama upletenim u ubistvo - kazao je Raysuni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.