open-navfaktor-logo
search
Napao Hadžića
Slučaj Đedo i Dedo: Klub SDA prijavio Damira Nikšića Etičkom vijeću, žalio se i Nikšić
Predsjednica Etičkog vijeća Amra Junuzović-Kaljić kazala je za Faktor da je Vijeće primilo određene materijale i zbog toga zakazalo sastanak za četvrtak
19.06.2019. u 07:36
get url
text

Etičkom vijeću Skupštine Kantona Sarajevo žalbu su, kako Faktor saznaje, podnijeli zastupnik Damir Nikšić i Klub SDA u Skupštini KS.

Nakon što je na zasjedanju Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo zastupnik Damir Nikšić i predsjednik ove Komisije, vanjskog člana Komisije Ismeta Hadžića-Muteveliju verbalno napao zbog promjene naziva sarajevskih ulica i neusvajanja dnevnog reda sjednice, Nikšić je nastojao da opravda svoje postupke i razloge zbog kojih je došao u sukob sa Hadžićem.

To je razlog, kako saznajemo, zbog kojeg se Nikšić obratio i Etičkom vijeću smatrajući da je na sjednici korišten govor mržnje.  

- Protestno sam ustao, raspustio sjednicu zbog neusvojenog dnevnog reda i glasno rekao dvoma članovima Komisije koji su se izjasnili protiv dnevnog reda isključivo zbog imena Vojislava Kecmanovića Đede da je veliki problem u Sarajevu i institucijama vlasti Kantona Sarajevo prisustvo fašističke ideologije i retorike, u ovom konkretnom slučaju bošnjačkog fašizma kojeg određene stranačke struje forsiraju u lokalnoj, domaćoj i vanjskoj politici – pojasnio je na društvenim mrežama Nikšić ranije svoj nastup na sjednici.

Mahir Dević, šef Kluba SDA u Skupštini KS, ističe da su i oni u ime Kluba podnijeli žalbu Etičkom vijeću.

- Radi se o tome da je kolega na samoj sjednici te Komisije doveo u konotaciju, ako već nije izričito rekao, nešto u smislu fašisti, prema našem brigadnom generalu i po osnovu toga mi tražimo reakciju Etičkog vijeća, tražimo od kolege da se izvini da sjednici Skupštine KS i smatramo da on kao predsjednik te Komisije ne treba da ostane na tom mjestu ukoliko nije spreman da uvažava historijske ličnosti kao što je komandant – kazao je Dević.

Predsjednica Etičkog vijeća Amra Junuzović-Kaljić kazala je za Faktor da je vijeće primilo određene materijale i zbog toga zakazalo sastanak za četvrtak ove sedmice.

- Na dnevnom redu su pristigle prijave i nakon sastanka ćemo imati detaljnije informacije. Ne bih unaprijed ništa govorila niti kvalificirala pristigle prijave – kazala je Junuzović-Kaljić.

VEZANI TEKSTNovi skandal Damira Nikšića, komandanta odbrane Dobrinje nazvao bošnjačkim fašistom

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.