open-navfaktor-logo
search
Restoran na Bjelašnici
Slučaj Benetton: Skupština KS tražila raskid ugovora, Konaković ostavku, sve pokrila prašina, Trojka Magodu nagradila
Iako su zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo 22. maja 2020. godine izglasali da bude raskinut ugovor za iznajmljivanje restorana Benetton na Bjelašnici, to još nije učinjeno.
30.10.2021. u 22:25
get url
text

To se desilo na 25. Rednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj je donesen konačan zaključak.

- Uslijedilo je izjašnjavanje po zaključku Naroda i pravde i isti je skupština usvojila većinom glasova (28 ZA i 3 suzdržana) :

1. Obavezuje se Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede da pokrenu proceduru poništavanja netransparentno sklopljenog ugovora o iznajmljivanju restorana Beneton na Bjelašnici između KJKP ZOI'84 Olimpijskog centra Sarajevo d.o.o i Domo art d.o.o. Sarajevo.

Nakon izjašnjavanja po zaključku naroda i prave uslijedilo je izjašnjavanje po inicijativi zastupnice Segmedine Srne Bajramović:

- Skupština Kantona Sarajevo traži da se putem Ureda za borbu protiv korupcije i upravljene kvalitetom izvrši nadzor u smislu provjere zakonitosti postupaka izdavanja restorana Benetton na Bjelašnici od strane uprave KJKP ZOI'84 te o nalazu izvjesti Skupština Kantona Sarajevo. Da Nadzorni odbor ZOI'84 dostavi detaljnu informaciju o svim činjenicama koje se odnose na predmetni poslovni odnos u smislu svojih saznanja i postupanja.

Nakon glasanja konstatovano je da je skupština jednoglasno (29 ZA) usvojila inicijativu zastupnice Segmedine Srna Bajramović koja postaje zaključak.

Zaključak Skupštine Kantona Sarajevo 

Zbog činjenice da još nije raskinut ugovor o iznajmljivanju Benettona kontaktirali smo u srijedu i Elvedina Okerića, koji nam je u kratkom razgovoru rekao da je na sastanku i da ga nazovemo u četvrtak. Predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo kontaktirali smo nekoliko puta, ali on nije odgovarao na naše telefonske pozive. 

VEZANI TEKST - Nakon pisanja Faktora: Raskida se ugovor između ZOI-a i firme Domoart o zakupu restorana Benetton

Nakona sastanka 23. juna 2020. godine na kojem su prisustvovali direktor pravnog lica Domoart d.o.o Sarajevo i njegov advokat s jedne strane, i v.d. direktora ZOI'84 Edis Baković v.d. predsjednik Skupštine Z01184 Mirza Ramić i v.d. predsjednik Nadzornog odbora ZO1'84 Jasmin Jarebica s druge strane, dana 24. juna 2020. godine je pokrenuta procedura raskida Ugovora, uz obaveznu zapisničku primopredaju predmetnog prostora, s pratećim inventarom,elementima i stvarima, te evidentiranje i pravno, finansijsko i tehničko rješavanje svih dosadašnjih izvršenih prava i obaveza proisteklih iz Ugovora.

Podsjetimo, Javno preduzeće ZOI'84 sa privatnom firmom Domoart d.o.o potpisalo je ugovor na šest godina, koji traje do 17. aprila 2026. godine. Na godišnjem nivou bruto zakupnina iznosi 34.800 maraka sa uračunatim PDV-om.

- Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na sjednici održanoj dana 22. maja 2020. godine donijeli Zaključak kojim traže da Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom KS izvrši nadzor u smislu provjere zakonitosti postupka izdavanja restorana Benetton na Bjelašnici i da o tome izvijesti Skupštinu. Svi traženi dokumenti su dostavljeni, kako Uredu za borbu protiv korupcije, tako i Skupštini Kantona. Još nismo dobili upute pravobranioca ili Skupštine Kantona Sarajevo za dalje postupanje. Dobili smo upute Ureda za borbu protiv korupcije, po kojima je potrebno da uvedemo nove procedure načina izdavanja svih prostora koji su u vlasništvu KJP ZOI'84. Tako nove procedure uključuju: izdavanje prostora putem javnih poziva, transparentna politika cijena i ugovori koji trebaju da prvenstveno zaštite KJP ZOI'84, tj. imovinu kantonalnih kompanija. Po ovoj uputi urađen je i novi pravilnik, te će svi prostori koji se iznajmljuju ići putem javnog poziva. U proteklom mjesecu objavili smo javni poziv za iznajmljivanje ugostiteljstva na Igmanu i Zetri i time uveli novu praksu u način izdavanja prostora – rekli su za Faktor iz ZOI'84.

Kako dalje ističu iz ovog javnog preduzeća, kompanija Domoart d.o.o. uredno uplaćuje sve fakture i trenutno nema otvorenih dugovanja prema ZOI'84.

- Do sada su uplatili blizu 50.000 KM. Kompaniji Domoart d.o.o se ne računaju uložena sredstva i ništa se ne odbija od cijene najma. Sva ulaganja je direktno finansirao Domoart i nisu bila predmet ugovora. Po preporuci Agencije za borbu protiv korupcije, KJP ZOI'84 je izradio pravilnik za iznajmljivanje prostora i svi prostori će biti iznajmljeni putem javnih poziva, kao što je sada bio slučaj sa restoranom na Malom Polju – pojasnila su iz firme ZOI'84.

Podsjetimo, Javno preduzeće ZOI'84 sa privatnom firmom Domoart d.o.o potpisalo je ugovor o izdavanju Benettona u vrijeme kada je na čelu firme bio direktor Kenan Magoda, koji je krajem augusta izabran za potpredsjednika kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo. 

Poslije nekog vremena svi su shvatili da je ovaj ugovor štetan za ZOI'84, pa je tako i Elmedin Konaković na 25. sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je održana 18. maja 2020. godine rekao da ugovor treba biti raskinut i tada je izjavio:

- Tražimo da Magoda poništi ovaj ugovor, da vrati sve u normalne okvire, ako to ne zna, da napusti poziciju direktora ZOI'84.

Kenan Magoda je poslije smijenjen, ali i ponovo nagrađen od "Trojke" jer trenutno obavlja funkciju predsjedavajućeg povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Šta je sve Konaković govorio o Magodi na 25. sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, možete pročitati u nastavku.

VEZANI TEKST - Magoda imenovan za predsjednika povjereništva Turističke zajednice Kantona Sarajevo

- Kada je Magoda dolazio na tu poziciju, od njega smo očekivali da unaprijedi sistem. Ja se sjećam njegovih izjava kojima je rekao da će prihod od Benettona pomoći njemu da od viška tih perioda plati dio dugovanja, da stimuliše ljude da što više zarade i da im tim novcem isplaćuje njihov zarađeni novac. To me radovalo. I onda je nakon prvih mjesec-dva odustao. Dakle, znam i pratio sam, bila je to ideja o uvođenju kamera, da su to nove kase koje su fiskalizovane, da je sezona bila jako loša. Njen sam početak je bio loš, međutim, i tu je prihod u mjesecu decembru pokazao da se tu može i mora puno bolje. Način na koji je dodijeljeno direktnim pregovaračkim postupkom uz dvije druge firme, čini mi se jedna je odnekud Široki Brijeg, druga Banja Luka, zabrinjava. Mene kao čovjeka plaši. Ne vidim nikakvu realnu opciju zašto i na koji način je ovo urađeno. Mi smo vam proslijedili zaključak Kluba NiP u kom tražimo da Skupština naloži, da zatraži, naloži, naredi, šta god može uradi, prema Vladi, prema menadžmentu ZOI-ja da se ovaj, da ga ne nazovem nekom teškom riječju, ugovor koji je štetan po ZOI raskine, da se to vrati u normalne okvire - rekao je Konaković na 25. sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je održana 18. maja 2020. godine.

Predsjednik Naroda i pravde konstatovao je da, ukoliko je neko želio da izda restoran, bilo je logično da raspiše konkurs.

- U vrijeme pandemije, u vrijeme kada su oči na drugoj strani, u vrijeme promjene vlasti. To su neke druge konotacije koje, evo, neću ovom prilikom. Ako me neko isprovocira, možda i o tome hoću. Ja odgovorno tvrdim da neko ko bude gazdovao Benettonom domaćinski, onako kako je rekla kolegica Kerla, sa prometima od 20.000 dnevnih pazara, do 25.000 vikendom kada je špica i, naravno, samo u sezoni, ne govorim o vansezoni. Ne govorim o tome da pravi menadžere, ZOI treba praviti sadržaj, onako kako mu je bivša Vlada, pa vjerujem i ova bi pomagala da se gore uz pomoć TZ naprave koncepti dešavanja, skupe roditelji i djeca, i da svako od njih u tom objektu nešto popije da mu se izda račun. To jeste, siguran sam, vrlo veliki potencijal prihodovne strane daleko veći od 34 ili 35.000 KM koliko godišnje zakup ovog Benettona košta. I znam da je bilo reakcija privatnika koji su se čudili kako sada, kako ponovo i moram vam reći ovo mi je jedna od mučnih situacija bila. Da u ovakvoj situaciji nešto u što smo se kleli, nešto što smo obećali, osjećam se suodgovornim jer sam ja taj i mi smo ti zbog kojeg je Magoda danas tu, njegova ova greška je naša greška, izvinjavam se cjelokupnoj javnosti. Nismo znali da će ovo uraditi. Insistiramo, tražimo da poništi ovaj ugovor, da vrati sve u normalne okvire, ako to ne zna, da napusti poziciju direktora ZOI'84 – rekao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.