Slušajte signale tijela: Ova pravila su ključna za zdravu prehranu

objavljeno: 26.02.2018. u 11:25

Kada je u pitanju zdrava prehrana, savjeta je toliko da nije ni čudo da se gubite u moru sličnih. Neki su itekako dobri, a neki baš i nisu. Ponekad je teško odrediti kojoj skupini pripadaju oni koje svakodnevno čujete ili čitate.

Odlučili smo da malo rasteretite glavu, pa vam pokušavamo pomoći sa tri ključna nutritivna savjeta za zdrav život kako bi vas uvjerili da zdrava prehrana nije toliko komplicirana kao što možda mislite.

Bitno je da slušate signale koje vam šalje tijelo, ali i da budete dosljedni.

1. Razmišljajte šta jedete

Najzdravija prehrana za vaše tijelo sastoji se od svježih i u vašoj kuhinji pripremljenih namirnica. Jedino tako u potpunosti kontrolirate šta jedete, kako pripremljeno i u kojoj količini. Također, vrlo je bitno da svaki obrok pojedete u miru i sjedeći, jer hrana treba biti užitak, a ne izvor stresa.

2. Voće i povrće je važno

Namirnice biljnog porijekla jako su važne za vaše zdravlje, ali i izgled, a udio voća i povrća u svakom obroku bi trebao biti 50 posto. Većina vrsta nema previše kalorija, a nutritivno se radi o vrlo bogatim namirnicama, što posebno vrijedi za povrće.

3. Pazite na količine

Prirodne namirnice brže će vas zasititi i zadovoljiti, pa ćete s njima i lakše paziti na veličine porcija. S druge strane, sjetite se kako izgledate kada jedete slatko: ne možete nikako prestati, zar ne? A što manje jedete slatko, bit će i manja vaša želja za takvim namirnicama. Nije problem da s vremena na vrijeme pojedete nešto nezdravo, ali pazite koliko toga jedete! Takve namirnice uvijek iskombinirajte sa zdravima, posebno ako vam je cilj skinuti koji kilogram. Naprimjer, hamburger pojedite sa zelenom salatom i paradajzom, a ne masnim i slanim krumpirićima i slično.