Slučaj vareška "Šumarija": Potpredsjednik OV Vareš i ostali ostaju u pritvoru

objavljeno: 09.02.2018. u 12:53

Sudija za prethodni potupak Kantonalnog suda u Zenici prihvatio je prijedlog Tužilaštva ZDK i odredio jednomjesečni pritvor za pet osoba koje su uhapšene zbog nezakonitog eksploatisanja šuma u akciji policije koja je prije tri dana provedena na području općine Vareš.

Pritvor je određen za Kenana Kamenjaša (38), potpredsjedavajućeg Općinskog vijeća Vareš i šefa poslovne jedinice "Šumarije" u Varešu, kao i Džafera Zubaču (55), Jasmina Numanovića (51), Adema Rapića (48) i Mehmeda Mahumtovića (45).

Oni se sumnjiče se da su u proteklom periodu počinili krivična djela u vezi nezakonite sječe i eksploatacije šume, te da su na taj način sebi i drugim osobama pribavili značajnu protivpravnu imovinsku korist, a budžetu ZDK nanijeli veliku štetu, koja će biti precizno utvrđena naknadnim vještačenjima.

VEZANI TEKST- Tužilaštvo zatražilo pritvor za pet osumnjičenih u slučaju vareške "Šumarije"

Na teret im se stavljaju krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje isprave, primanje dara i drugih oblika koristi i šumska krađa.

Pritvor je Tužilaštvo ZDK zatražilo zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke i ometati istragu te zbog bojazni da bi mogli dovršiti započeto ili počiniti novo krivično djelo.