Slučaj "Dženan Memić": Alisa Mutap uskoro na klupi za svjedoke

objavljeno: 05.10.2016. u 16:04

Tužilac Meris Ćato kaže da će saslušati 28 svjedoka i 10 vještaka, te Sudu predočiti mnogobrojne materijalne dokaze. Advokat optuženih nije iznosio uvodne riječi  

Kratkim izlaganjem optužnice i uvodne riječi Tužilaštva, jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću, optuženima da su u februaru ove godine izazvali saobraćajnu nesreću nakon koje je preminuo Dženan Memić (22), dok je njegova djevojka Alisa Mutap teško povrijeđena.

Adekvatna kazna

Tužilac Meris Ćato najavio je Sudskom vijeću kojim predsjedava Igor Todorović da će Tužilaštvo dokazati da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

- Saslušat ćemo 28 svjedoka i deset vještaka, a predočit ćemo i veliki broj materijalnih dokaza na osnovu kojih će se Vijeće uvjeriti da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret te ih tako i proglasiti krivima i izreći im adekvatnu kaznu - kazao je tužilac Ćato.

Advokat optuženih Rusmir Karkin jučer nije iznosio svoju uvodnu riječ.

Inače, Ljubi Seferoviću se na teret stavlja teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, dok je njegov otac Bekrija optužen za sprečavanje dokazivanja počinjenog krivičnog djela.

Seferovići su zajedno s Ljubinom suprugom Vasvijom Sejdović uhapšeni početkom maja, a nakon višemjesečne istrage kojom se nastojalo utvrditi na koji način je Dženan Memić 8. februara zadobio smrtonosnu povredu glave usljed koje je preminuo petnaest dana kasnije.

Svjedok Alisa Mutap

Detaljna analiza tragova pronađenih u Velikoj aleji na Ilidži otkrili su da je Ljubo Seferović Dženana udario kombijem, a potom pobjegao s mjesta nesreće. Ključni dokaz je bio komad plastike pronađen na mjestu udesa, za koji je detaljnim analizama utvrđeno da je pripadao Ljubinom kombiju. Ljubo se potom sakrio u kući svog oca, koji mu je pomogao da zamijeni oštećene dijelove na vozilu.

Nakon toga Ljubo je s porodicom napustio Sarajevo, a pronađeni su u Banjoj Luci. S druge strane, porodica Memić još ne vjeruje da su pred lice pravde privedene prave ubice njihovog Dženana. Suđenje se nastavlja 24. oktobra kada će svjedočiti Alisa Mutap i Admir Šalaka.

(E.F./Faktor.ba)