open-navfaktor-logo
search
Opasnost po region
Slovenski ministar odbrane: Rekao sam američkom kolegi da drži oči otvorene na Balkanu, vidite šta radi Dodik
Ministar odbrane Slovenije Matej Tonin smatra da su SAD i Evropa zaboravile na Zapadni Balkan, te da ta činjenica predstavlja najveću opasnost po region.
20.02.2022. u 11:15
get url
text

Rekao je da su saveznici trenutno fokusirani na krizu u Ukrajini što otvara prostor za strane, provokativne akcije na Balkanu.

- Razgovarao sam sa ministrom odbrane SAD-a Lloydom Austinom, gdje sam podvukao koliko je važno da držimo oči otvorene prema Balkanu. Trenutno smo fokusirani na Ukrajinu, ali ovo je veoma plodan teren za strane provokativne akcije na Balkanu. Pogledajte šta Dodik radi u Bosni i Hercegovini. On pokušava da formira svoju vojsku, svoj lični pravni sistem, to može biti opasno. Sa evropskim i američkim prisustvom u regionu to znači manje prostora za druge zemlje koje žele da ispune svoje interese u regionu - kazao je Tonin za podgoričku Pobjedu.

Na upit o politici srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, rekao je:

- Vidimo Srbiju trenutno kao stabilnu zemlju. Njeno ponašanje trenutno je takvo da ne može da kreira veće probleme. U krajnjem nije bitno šta mislim o Vučiću ali moj utisak je da on pokušava da smiri situaciju u regionu. Imao je šansu da energizuje konflikt, ali na kraju utisak je da je uspio da smiri tenzije.

Komentarišući Vučićevo prijateljstvo sa Dodikom, Tonin je rekao da je čuo neke Vučićeve kritike na Dodikov račun te da prema onome što on čuje i vidi Vučić nije slijepi podržavalac onoga što radi Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.