open-navfaktor-logo
search
Bizaran slučaj
Slovenka optužena da je odrezala ruku zbog osiguranja, trebala dobiti više od milion eura
U Sloveniji je u toku suđenje 22-godišnjoj Juliji Adlešič koja je optužena da si je zbog novca od osiguranja namjerno odrezala šaku.
08.09.2020. u 09:00
get url
text
Julija Adlešič

To se dogodilo početkom 2019. godine, a Adlešič je šaku odrezala cirkularnom pilom.

Ona je na sudu u Ljubljani prije nekoliko dana kazala kako ništa nije učinila namjerno, te da do sada nije imala nikakvih problema sa zakonom osim vožnje bez pojasa.

- Niko ne želi postati invalid. Kad bih mogla, vratila bi vrijeme i ne bih se ni približila toj pili - kazala je na sudu.

Tražila je od sudije da je pusti iz kućnog pritvora, pišu 24ur.

- Moja mladost je upropaštena. Izgubila sam ruku s 20 godina, a samo ja znam kako - rekla je.

Djevojka je bez šake ostala 4. januara 2019. godine. Nekoliko dana nakon nesreće ona je zatražila isplatu od osiguranja, ali je optužena za prevaru. Osim nje, osumnjičeni su njen 30-godišnji momak Sebastian Abramov i njegovi roditelji, u čijem se dvorištu nesreća i dogodila.

Tužiteljstvo tvrdi da su sve isplanirali još 2018. godine, te da su tada sklopili osiguravajući ugovor s više osiguravajućih kuća. Julija je u ovom slučaju zbog invalidnosti trebala dobiti preko milion eura, od čega bi dio dobila odmah, a dio u obliku trajnog mjesečnog prihoda.

Sebastianov otac prvi je dotrčao na mjesto nesreće i nazvao hitnu pomoć, ali je odrezanu šaku ostavio na mjestu događaja.

Policija je kasnije odrezani ud odnijela u bolnicu, gdje su joj ga doktori operativnim zahvatom uspjeli prišiti spasivši je od trajnog invaliditeta.

Njen advokat tvrdi da njegova klijentica može napustiti kućni pritvor jer nema šanse da ponovi djelo koje joj se stavlja na teret.

- Ako je to napravila, ne može to učiniti opet. U prvom redu zbog novinara i cijele Slovenije koja je poznaje - kazao je njen advokat Boris Grobelnik.

Međutim, sud ne dijeli njegovo mišljenje.

Policija kao jednog od glavnih krivaca vidi njenog momaka Sebastiana Abramova kojemu se sudi zbog ubistva djevojke Sare Veber 2015. godine. On tvrdi da se radi o nesreći pri čišćenju puške.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.