open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Sloveniju brine porast dnevnih zaraza u Hrvatskoj
Slovenija Hrvatsku i dalje smatra epidemiološki sigurnom državom, ali je njen ministar zdravstva upozorio da bi se to moglo promijeniti ako se u Hrvatskoj nastavi trend novih zaraza iz posljednja dva dana.
23.06.2020. u 08:16
get url
text

- Brine me da se situacija u Hrvatskoj može pogoršati i da postane epidemiološki opasna država glede ponovnog širenja virusa u Sloveniji - kazao je ministar Tomaž Gantar u sinoćnjem razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

- Ako bi došlo do povećanja zaraza u Sloveniji i bilo otkriveno da se radi o slučajevima unesenim iz Hrvatske, ona bi odmah bila stavljena na crvenu listu epidemiološki nesigurnih država - kazao je Gantar, upozorivši na slovenske turiste koji bi u tom slučaju nakon povratka morali u karantenu.

Slovenski Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) u ponedjeljak je u saopćenju za javnost naveo da Hrvatska uprkos povećanju broja slučajeva zaraze zadnjih dana ostaje na listi epidemiološki sigurnih država, prenosi Hina.

Za tu kategoriju država iz kojih je moguć ulaz putnika u Sloveniju bez karantene i potvrde o negativnom testu na koronavirus ne starijem od tri dana NIJZ upotrebljava stroge, ali transparentne kriterije koje Hrvatska ispunjava, navode u saopćenju.

Riječ je o tome da te države u sigurnoj epidemiološkoj zoni imaju manje od deset novih zaraza na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, te ukupno deset hiljada testova na milion stanovnika.

Epidemiološka situacija u slovenskom okruženju i široj regiji bila je jedna od tema jučerašnjih razgovora slovenskog ministra vanjskih poslova Anžeta Logara i njegova austrijskog kolege Alexandera Schallenberga u Ljubljani.

Tom je prilikom Schallenberg, kako prenose slovenski mediji, upozorio da "ako jedna država Schengenskog prostora otvara svoje granice, time preuzima odgovornost i za sve ostale".

Logar i Schallenberg razgovarali su o epidemiološkoj situaciji u EU, ekonomskim i političkim odnosima, manjinskim pitanjima, te problematici ilegalnih migracija, prenijeli su slovenski mediji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.