open-navfaktor-logo
search
Zbog putarine
Slovenija: Vozač autobusa s djecom iz Ukrajine kažnjen s 1.000 eura
Vozač autobusa talijanskih registracijskih oznaka koji je bolesnu djecu iz Ukrajine prevozio u bolnicu u Trstu platio je globu od hiljadu eura na prolasku kroz Sloveniju jer nije znao da mora platiti cestarinu iako je u humanitarnoj misiji.
14.03.2022. u 13:01
get url
text

Kako je prenio tršćanski list "Primorski dnevnik" koji izlazi na slovenskom jeziku, mladi bolesnici iz Ukrajine protekli su vikend stigli u Trst, a vozača autobusa kaznila je državna firma za autoceste (DARS) prilikom redovne  kontrole.

Prevoznik nije imao odgovarajuću dokumentaciju kako bi se dokazalo da je riječ o humanitarnom konvoju za koji se cestarina ne plaća.

DARS je početkom marta oslobodio cestarine izbjeglice iz Ukrajine koji dolaze u Sloveniju zbog rata ili kroz nju prolaze. Cestarine su oslobođeni i oni koji ih prevoze. 

No, u DARS-u kažu da njihovi  kontrolori koji nadziru promet moraju biti obaviješteni na vrijeme.

U subotu je u tršćansku pedijatrijsku bolnicu prevezeno 20 mladih pacijenata oboljelih od hroničnih bolesti, dijabetesa i tumora, prenosi Hina.

No, njihovo putovanje Slovenijom ostat će u neugodnom sjećanju, prenose u ponedjeljak slovenski mediji.

Autobus s malim pacijentima na slovenskoj autocesti su zaustavili djelatnici DARS-a koji su vršili naplatu cestarine. Od 2018. godine veća vozila moraju na autocestama u Sloveniji zbog elektronske naplate cestarine moraju imati ugrađen poseban elektronički uređaj koji automatski naplaćuje cestarinu na temelju pređene udaljenosti.

Kako su za Primorski dnevnik rekli vozači spomenutog humanitarnog konvoja, oni za to nisu znali, što su pokušali pojasniti kontrolorima na autocesti, no za nastavak putovanja morali su svejedno platiti kaznu od hiljadu eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.