open-navfaktor-logo
search
COVID-19
Slovenija uvela nova pravila za ulazak i izlazak iz zemlje
Slovencima se od utorka zabranjuje odlazak u države s "crvenog" popisa i dopušta ulazak iz njih samo uz predočenje negativnog PCR testa ili potvrde o cijepljenju, odnosno prebolovanom COVID-19, rekao je u nedjelju ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.
29.03.2021. u 08:16
get url
text
get url
text

Uredba s mjerama ograničenja prelaska državne granice, koja se odnosi na sve četiri susjedne zemlje bit će na snazi najmanje do 12. aprila, rekao je na konferenciji za novinare Aleš Hojs.

Mjera je donesena pred uskrsne blagdane kad se očekuje veći priliv slovenskih rezidenata koji imaju porodice i rodbinu u državama zapadnog Balkana, gdje je epidemiološka situacija "izuzetno loša", kazao je slovenski ministar.

Novi propisi o ulasku i izlasku odnose se na sve zemlje s crvene epidemiološke liste, među kojima su i sve države s područja bivše SFRJ.

Iznimke se odnose samo na putnike u tranzitu i teretni transport te slučajeve putovanja radi uklanjanja opasnosti po život i zdravlje.

Što se tiče negativnog testa na koronavirus, koji je potreban za ulazak u Sloveniju, Hojs je rekao da neće vrijediti brzi antigenski testovi nego samo molekularni PCR testovi, i to samo oni koji su obavljeni u Evropskoj uniji i Schengenskom prostoru i pod uvjetom da nisu stariji od 48 sati.

Takva je odluka donesena zbog porasta broja krivotvorenih testova, uglavnom iz Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, rekao je.

Ulazak u Sloveniju od ponedjeljka dopuštat će se osobama koje predoče dokaz da su bile pozitivne na testu za koronavirus prije najmanje tri sedmice od dolaska na granicu i najviše šest mjeseci prije toga, što znači da se radi o onima koji su preboljeli COVID-19 i još imaju imunitet.

Ulazak će se dopuštati i onima koji predoče potvrde o cijepljenju protiv COVID-19, s najmanje sedam dana protoka od primitka druge doze BioNTech-Pfizerovog cjepiva ili najmanje 14 dana nakon dobivanja Moderninog.

Ako su cijepljeni AstraZenecinim cjepivom, nakon dobijanja prve doze mora proći najmanje 21 dan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.