open-navfaktor-logo
search
Vanredno stanje
Slovenija proglasila epidemiju: Moguće zatvaranje škola, uvođenje policijskog sata, zaustavljanje saobraćaja
Vlada Slovenije proglasila je stanje epidemije COVID-19 za cijelu državu koje će biti na snazi narednih 30 dana.
19.10.2020. u 08:24
get url
text

Radi se o jednoj vrsti vanrednog stanja, s mogućnošću daljeg zaoštravanja već važećih epidemioloških mjera i restrikcija.

Na taj korak ova zemlja odlučila se u skladu sa ranije donesenim planom, te nakon što je posljednje testiranje pokazalo da je u testiranoj populaciji petina pozitivnih na koronavirus, a glasnogovornik vlade jučer se najavio da se danas očekuje novi neslavni rekord u broju zaraza nakon što ih je u petak bilo 897.

Aktivacijom plana za postupanje u stanju epidemije predviđena su tri paketa mogućeg zaoštravanja mjera, ovisno o broju oboljelih i popunjenosti bolničkih kapaciteta oboljelim pacijentima.

Prvi paket u sadašnjoj fazi predviđa i mogućnost uvođenja policijskog sata, odnosno zabrane kretanje u noćnim satima, zatim zatvaranje hotela, frizerskih i kozmetičkih salona, te sportskih objekata za amatere i individualne sportove, zabranu svih sportskih priredbi za cijelu državu, pa i zatvaranje trgovačkih centara.

U slučaju daljeg rasta zaraze, te nakon što bi u bolnicama bilo ukupno 360 oboljelih od COVID-19, od čega najmanje 60 na intenzivnoj njezi, predviđeno je i zatvaranje vrtića i škola, zaustavljanje javnog saobraćaja, kako je to bilo proljetos u prvoj fazi epidemije.

Predviđena su i zatvaranja pojedinih privrednih djelatnosti i ograničenja u kretanju između općina.

Pred sinoćnju dopisnu sjednicu Vlade Slovenije na kojoj je donesena odluka o proglašenju epidemije premijer Janez Janša pozvao je građane na solidarnost i odgovornost u provođenju mjera, posebno ističući trud koji u sprečavanju širenja virusa svojim radom pokazuju zdravstveni radnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.