open-navfaktor-logo
search
Promjena kriterija
Slovenija mijenja pravila na granicama zbog povećanog broja uvezenih slučajeva koronavirusa
Zbog povećanog broja uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom u protekloj sedmici, Slovenija se odlučila za promjenu kriterija za ulazak u zemlju, pa to više neće ovisiti o epidemiološkoj situaciji u državi iz koje dolaze putnici, nego o njihovom covid-statusu.
11.07.2021. u 12:42
get url
text

Odluka kojom se ukidaju popisi država s obzirom na njihovu epidemiološku situaciju i izjednačavaju uvjeti ulaska za sve putnike stupila je na snagu danas, a primjenjivat će se od četvrtka 15. jula, objavila je slovenska vlada.

Za ulazak putnika u Sloveniju bez karantina kao dokaz će vrijediti evropska digitalna potvrda o vakcinisanju ili digitalna potvrda trećih država, a osnovni kriterij za ulazak je dokaz da je osoba preboljela covid-19, da je vakcinisana ili da se testirala i da je rezultat testa negativan.

Jedini izuzetak od tog pravila vrijedi za strance koji u Sloveniji imaju zemlju ili nekretninu (tzv. dvovlasnici) i za djecu mlađu od 15 godina ako su u pratnji roditelja ili skrbnika - za njih se neće određivati karantin.

Ministar zdravstva Janez Poklukar najavio je da će se vlada s epidemiolozima ponovo sastati u ponedjeljak radi koordinacije i mogućeg donošenja novih mjera budući da broj novih dnevnih zaraza proteklih sedam dana raste, što se pripisuje većem broju uvezenih slučajeva, prvenstveno kod više skupina slovenskih maturanata koji su boravili u španskim ljetovalištima.

- Pozivam sve koji dolaze iz inostranstva, a imaju znakove bolesti da se testiraju, a one koji su s njima bili u kontaktu da ostanu kod kuće u karantinu pet dana, a onda se testiraju - kazao je Poklukar u vezi putovanja u rizičnije države.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.