open-navfaktor-logo
search
Borut Pahor u Sarajevu
Slovenija će Bosni i Hercegovini donirati 4.800 vakcina
Predsjednik Slovenije Borut Pahor susreo se danas u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.
05.03.2021. u 13:09
get url
text

Slovenija će donirati Bosni i Hercegovini 4.800 doza Astra Zeneca vakcina protiv koronavirusa, rečeno je poslije sastanka. Vakcine će biti podijeljene između enititeta i Brčko distrikta, mada se za sada ne zna kada će u BiH stići ova donacija.

Kada je u pitanju ulazak BiH u Evropsku uniju, na sastanku je rečeno da Slovenija želi pomoći BiH povodom ovoga, te da se definisu termini za dalju integraciju. Tema sastanka su bile i migracije, a istaknuto je da iskustvo Slovenije može pomoći BiH u borbi sa migrantskom krizom. Inicijativa predsjednika Slovenije je da se na poseban način trerira ovaj region.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon današnjeg susreta u Sarajevu sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, istakao je da je razgovarano o mnogim pitanjima, a da je jedno od najvažnijih svakako put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji. U tom pogledu, Dodik je istakao da bi EU činjenjem nekih ustupaka u smislu ispunjenja uvjeta za članstvo trebala probuditi novi elan u zemljama zapadnog Balkana, javila je Anadolija.

Dodik je na početku istakao da su danas imali veoma drag i uspješan sastanak te zahvalio Pahoru na donaciji 4.800 doza vakcina protiv koronavirusa.

- Ovo je naš nastavak razgovora o važnim pitanjima. Naši bilateralni odnosi su dobri, nemamo otvorenih značajnih pitanja. Slovenija je naš značajan partner u pogledu procesa proširenja Evropske unije, na našem evropskom putu. Zahvalan sam predsjedniku što nam je donio važnu vijest, a to je da je Slovenija odlučila da donira BiH 4.800 doza vakcina AstraZeneca kao podršku u ovim teškim trenucima. U tom pogledu, zaista cijenimo napore koje je uložio predsjednik i Vlada Slovenije, jer znamo da su sve zemlje izložene problemima oko vakcina - kazao je Dodik.

Dodao je da su veliki dio razgovora upravo posvetili borbi protiv pandemije koronavirusa i tome kako sanirati posljedice.

- Ono što smo vidjeli je da Slovenija radi na tome kako se strateški odnositi prema pitanjima nakon pandemije, kuda usmjeriti društvo, kako usmjeriti društvo da najbolje odgovori na izazove toga trenutka i kako da i pored ove pošasti, problema i kriza izvuče se najbolje. Mislim da bi to trebalo da rade druge zemlje i drugi subjekti na ovom prostoru - naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Naveo je da bh. ekonomija umnogome zavisi od Evropske unije, koja je najveći vanjskotrgovinski partner BiH.

- Slovenija je u tome peta u rangu naših vanjskotrgovinskih partnera. Imamo dobre bilanse i mislimo da tako trebamo da nastavimo - istakao je Dodik.

Sa Pahorom se razgovaralo i o migrantskoj krizi, koja posljednjih godina pogađa BiH.

- Poznat je stav Slovenije u vezi s ilegalnim migrantima, ali isto tako, mi smo predsjednika Slovenije upoznali sa činjenicom da BiH migranti koriste kao tranzit i da značajan broj njih ostaje ovdje zato što su za njih sve žešće i sve tvrđe linije ulaska u Zapadnu Evropu. BiH je kolateralna šteta zbog toga, jer ovdje ljudi ostaju, a ne žele da ostaju. Postaju sve ratoborniji u smislu odlaska dalje, a Evropska unija ne dozvoljava dolazak novih migranata na njene prostore. To pitanje ne možemo rješavati samostalno, ono mora biti rješavano sa zemljama Evropske unije. Mislimo da iskustva Slovenije u tome mogu da pomognu i samoj BiH - pojasnio je Dodik.

Naveo je i da su pričali o samitu Brdo-Brioni, za koji očekuju da će se održati krajem ovog mjeseca u Ljubljani, gdje bi također pričali o temama koje su i danas bile obrađene.

- U okviru toga, jedno od najvažnijih pitanja jeste proširenje Evropske unije i perspektive tog proširenja za BiH u kojoj još postoji konsenzus oko toga da su evropske integracije za BiH prihvatljive, ali da vidimo jedan zamor za koji želimo da nam bude objašnjen. Želimo da imamo, ako je to ikako moguće, dijalog sa EU-om koji bi nam pomogao da se definišu termini i neka "prolazna vremena" za neku daljnju integraciju. Ono što smatram i želim da istaknem je jednu podršku inicijativi predsjednika Slovenije je da na poseban način Evropa treba da tretira čitav ovaj region, a ne da svede to samo na pitanje tehničkih izvršavanja zahtjeva uvezi s proširenjem. Znamo da je u istoriji Evropske unije bilo trenutaka kada su odluke o proširenju donošene isključivo nekim političkim razlozima, kao što su Bugarska i Rumunija i da u tom pogledu ono što je Evropa činila je da je te dvije zemlje lakše modelirala i lakše integrisala u EU. To bi možda trebalo probati ponovo i učiniti novi elan kod zemalja zapadnog Balkana u pogledu mogućnosti da se integrišemo sa Evropom na pravi način - zaključio je Dodik.

Predsjednik Slovenije Pahor je prethodno posjetio i kontingent Slovenačke vojske u Vojnoj bazi Butmir, koja djeluje pri operaciji EUFOR Althea u NATO štabu Sarajevo. U pratnji predsjednika Slovenije je i ministar odbrane Matej Tonin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.