open-navfaktor-logo
search
Dugogodišnji spor
Slovenci traže 240 miliona maraka od RiTE Ugljevik za neisporučenu struju
Nakon što je arbitražni sud u Beogradu djelimično odbio zahtjev Elektrogospodarstva Slovenije za naknadu šetete od čak 1,48 milijardi maraka od RiTE Ugljevik po osnovu prijeratnih ulaganja u termoelektranu, Slovenci su pokrenuli novi spor u kojem traže šest puta manju naknadu, ovaj put, samo za neisporučenu struju. I ovaj zahtjev od oko 240 miliona KM u Ugljeviku odbacuju.
13.01.2022. u 16:40
get url
text
RiTE Ugljevik

Slovenci su pokrenuli dva spora protiv RiTE Ugljevik i BiH tražeći ogromnu odštetu po osnovu prijeratnih ulaganja u teromelektranu, a konačne odluke sudova još nisu donesene, piše Capital.ba.

Polovinom 2020. godine Arbitražno vijeće u Beogradu je odbilo tužbeni zahtjev EGS po svim tačkama, osim  zahtjeva za naknadu štete po osnovu neisporučene električne energije počev od 12. juna 2011. godine pa do donošenja odluke.

Pred tim sudom se zatim ušlo u fazu odlučivanja o visini odštete u dijelu tužbenog zahtjeva koji je osnovan, odnosno za neisporučenu struju.

Slovenci su u februaru 2021. godine dostavili uređeni tužbeni zahtjev kojim su tražili odštetu za neisporučenu trećinu električne energije u iznosu od 72,7 miliona eura te po osnovu zatezne kamate 70,8 miliona eura, odnosno ukupno 143,5 miliona eura.

RiTE je u odgovoru tvrdio da je tužba neosnovana i da je treba odbaciti, a u slučaju da Arbitražno vijeće, ipak, odluči o ovome dalje raspravljati, da visina odštetnog zahtjeva ne može biti veća od 19,7 miliona eura.

U oktobru prošle godine uslijedilo je novo izjašnjenje Slovenaca, koji su sada smanjili tužbeni zahtjev na ukupno 123,6 miliona eura.

U informaciji pripremljenoj za Skupštinu akcionra RiTE Ugljevik navedeno je da odlukom Arbitražnog vijeća utvrđena odgovornost ovog preduzeća za kršenje obaveze isporuke jedne trećine proizvedene električne energije na pragu termoelektrane, da ta obaveza nastavlja da važi te da se mogu očekivati i nove tužbe za naknadu štete, ukoliko RiTE ne bude izvršavao tu obavezu.

Zbog toga su pokrenuli pregovore sa Slovencima kako bi sporazum po osnovu kojeg su i tuženi bio nastavljen u narednom periodu.

- Zaključak je da se, u vezi odluke Arbitražnog vijeća, pokrene postupak pregovora sa EGS i Holdingom slovenačkih elektrana, a s ciljem razmatranja pitanja u vezi implementacije Samoupravnog sporazuma o udruživanju rada i sredstava radi zajedničke izgradnje i korišćenja TE Ugljevik drugi blok, a u vezi primjene sporazuma za naredni period, tj. period koji neće biti obuhvaćen predmetnim arbitražmnim postupkom - navedeno je u informaciji.

Donošenje odluke u ovom sporu u RiTE očekuju krajem ove ili početkom iduće godine. Iz preduzeća su naveli da su do sada platili i 420.000 eura arbitražnog postupka.

Osim pred sudom u Beogradu, EGS je po istom osnovu pokrenuo spor protiv RiTE Ugljevik i pred arbitražom u okviru Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu. Taj postupak, u kojem je tužena Bosna i Hercegovina, prekinut je do donošenja odluke o nadležnosti i osnovanosti u postupku pred arbitražom sa sjedištem u Beogradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.