open-navfaktor-logo
search
Inovacije
Slovenci razvijaju koncept "letećeg kombija" za međugradski teret
Slovenska firma Pipistrel, već afirmisani proizvođač ultralakih letjelica, počela je s razvojem električnog aviona za međugradski prijevoz, svojevrsnog "letećeg kombija", potvrdio je u ponedjeljak vlasnik i direktor firme Ivo Boscarol.
20.04.2020. u 18:21
get url
text

Firma je za američki Uber pripremala nacrte za razvoj "letećeg taksija" koji bi se koristio u gradovima, ali je taj projekt usporen jer se ocjenjuje da će se takvi avioni zbog zahtjeva regulatora i složenih uvjeta letenja u gradovima početi koristiti tek krajem ovog desetljeća.

Zato su se sada u Pipistrelu preorijentisali na druge programe, među kojima i na razvoj "letećeg kombija", prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

- Planiramo vrlo sličnu letjelicu onoj koju smo razvijali za Uber, teretni avion na električni pogon pogodan za letenje između manjih gradova, naprimjer između Maribora i Zagreba, i mislim da ćemo s njime biti na tržištu i u zraku prije nego s Uberovim letećim taksijem - kazao je Boskarol.

Dodao je da u tome vide dobru tržišnu nišu za preduzeće iz Ajdovščine koje ima proizvodnu halu u talijanskoj Goriziji, a u gradnji i fabriku u Kini, koja je sada zbog poznatih problema s pandemijom koronavirusa u zastoju.

Trenutno se po njegovim riječima radi na "konceptualnom razvoju" letećeg kombija kojeg će pokretati vodikove gorive ćelije, a proizvodio bi se u njihovom pogonu u Italiji (Gorizia), s obzirom da ondje raspolažu potrebnom infrastrukturom i dovoljnom količinom električne energije koju tako zahtjevan projekat traži.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.