open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Slovenački premijer Janez Janša predstavlja Hrvatsku na sastanku Evropskog vijeća
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i hrvatski premijer Andrej Plenković usaglasili su se da Republiku Hrvatsku na sastanku Evropskog vijeća predstavlja Republika Slovenija, saopćeno je u srijedu popodne iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.
09.12.2020. u 17:32
get url
text

Milanović je razgovarao danas s Plenkovićem u povodu sutrašnjeg sastanka Europskog vijeća, dodaje se u priopćenju.

- Predsjednik Vlade Plenković obavijestio je predsjednika Republike Milanovića kako ne može sudjelovati na sastanku Evropskog vijeća te je predložio predsjedniku Milanoviću da on predstavlja Republiku Hrvatsku. Predsjednik Milanović je na to predložio predsjedniku Vlade da Republiku Hrvatsku predstavlja Republika Slovenija i to na tragu ranijih primjera dobrosusjedske suradnje prijateljskih država u takvim situacijama.

Plenković je podsjetio kako je takva praksa već postojala jer je Republika Slovenija predstavljala Republiku Hrvatsku, kao što je Republika Hrvatska predstavljala Republiku Sloveniju, te su se usaglasili da tako bude i ovoga puta", navode iz Ureda predsjednika RH.

Iz Ureda podsjećaju da "prema čl. 141.b Ustava, Republiku Hrvatsku u Vijeću i Evropskom vijeću zastupaju, u skladu s njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i predsjednik Republike Hrvatske. S obzirom na prirodu posla u Evropskom vijeću, predsjednik Republike zastupa Republiku Hrvatsku samo kada se radi o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti - prenosi Hina.

Hrvatsku će u četvrtak na samitu EU-a predstavljati slovenski premijer Janez Janša, objavio je ranije danas na sjednici Vlade, na kojoj sudjeluje online, premijer Plenković. Hrvatski premijer na tom sastanku neće biti jer mu je zbog kašlja uzrokovanog COVIDOM-19 produžena izolacija.

U četvrtak i petak održava se fizički sastanak na vrhu EU-a koji će biti posvećen mađarskoj i poljskoj blokadi evropskog budžeta i plana oporavka, odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i pandemiji koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.