open-navfaktor-logo
search
Parlamentarni odbor
Slovenački ministar Logar negirao postojanje "non papera" u kojem se pominje BiH
Ministar vanjskih poslova Slovenije Anže Logar u srijedu je negirao tvrdnje o navodnom non paperu koji je, prema nekim medijima u Sloveniji i BiH, Evropskom vijeću dostavio premijer Janez Janša, ocijenivši da se radi o manipulaciji i pokušaju kompromitacije vlade i predsjednika.
14.04.2021. u 16:57
get url
text
Ministar vanjskih poslova Slovenije Anže Logar

On je, na parlamentarnom odboru za vanjsku politiku, na sastanku koji je o tom pitanju hitno zatražila opozicija, kazao da je jedini dokument na koji su se te špekulacije mogle odnositi onaj koji je podnijela Hrvatska. O njemu su kao neslužbenom dokumentu raspravljali u Bruxellesu prošlog mjeseca, a pridružile su mu se Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka.

U njemu su se spomenute države, naveo je Logar, zauzele da BiH dobije status kandidatkinje za članstvo čim za to ispuni sve uvjete, te se retorički upitao što s time nije u redu.

Opozicioni čelnici su proteklih dana izražavali zabrinutost zbog navodnog sadržaja u "Janšinom" non-paperu o BiH i regiji, odnosno podjeli regije po etničkim linijama kao "kraju disolucije SFRJ". U vezi s polemikama koje je ta špekulacija potaknula i s objavom razgovora članova Predsjedništva BiH sa slovenačkim premijerom Pahorom u medijima u BiH Logar se zapitao koji je cilj svega toga.

"Je li cilj štetiti Sloveniji, BiH ili i jednoj i drugoj zemlji i 'pucati' širom naokolo kako bi netko ipak 'pao' ", kazao je slovenački šef diplomacije, član Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi premijer Janez Janša.

Što se tiče indiskrecija u vezi s izjavama koje je u razgovoru s BiH čelnicima u martu, prilikom svoje posjete Sarajevu, dao slovenački predsjednik Borut Pahor, Logar je kazao da je to diplomatski kiks.

"Krajnje je neobično da se je najviša komunikacija predstavnika dviju država objavila u medijima", kazao je.

"Ako netko kaže informaciju koja je izrečena u zatvorenom krugu između predstavnika dviju država, time se krši diplomatski kodeks", upozorio je. Dodao je da je zato bio i kiks sa strane BiH da zbog navodnog političkog skandala oko navodnog non papera na razgovor pozove slovenačku ambasadoricu Zoricu Bukinac, jer je zapravo trebalo biti obrnuto, reagirati je morala Slovenija.

Dodao je da Slovenija ni pod Janšinom vladom nije mijenjala strategiju u vanjskoj politici i prema regiji zapadnog Balkana, koja će i pod njenim predsjedanjem Vijeću EU-a ostati visoko na listi prioriteta te da Slovenija podržava europeizaciju cijele regije, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.