Optužnicu je Kantonalni sud u Mostaru potvrdio u cijelosti.

Potvrđenom optužnicom Ferjan se tereti da je u vremenskom razdoblju od 9.maja 2011. do 19. aprila 2018. godine, kao poreski obveznik na svoj lični tekući račun primio gotovinske uplate novca u ukupnom iznosu od 4.268.070,29 eura, što po srednjem tečaju iznosi 8.347.619,91 KM.

- Za tako ostvareni prihod nije podnio godišnju poreznu prijavu poreza na dohodak nadležnoj ispostavi Porezne uprave, na koji način je izbjegao platiti porez na dohodak po osnovu obavljanja samostalne djelatnosti. Ukupni iznos izbjegnutog plaćanja poreza na dohodak iznosi 834.762 KM. Na taj način je stekao protupravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a istovremeno za naznačeno razdoblje oštetio budžet i vanproračunske fondove u FBiH. Porez na dohodak je trebao prijaviti i platiti u visini od 10 posto od porezne osnovice i to: javni prihod
budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona za novčani iznos od 509.121,34 KM i budžet Općine Stolac za novčani iznos od 325.640,66 KM - navodi se u optužnici.

Dodaje se da je na opisani način optuženi Igor Ferjan za sebe izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom u Federaciji, ne dajući zahtijevane podatke ili dajući lažne podatke o svom stečenom oporezivom prihodu ili o drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa takvih obveza, a iznos obaveze čije je plaćanje izbjegao prelazi 200.000 KM.

- Tužilaštvo je u skladu sa zakonom, optužnicom predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optuženog u ukupnom iznosu od  834.762 KM - saopćeno je iz Tužilaštva HNK.

Ferjan je, prema pisanju hercegovačkih portala uvlasničkoj strukturi više preduzeća.