open-navfaktor-logo
search
Portugal favorit grupe
Slovačka legenda koju su oduševili navijači Zmajeva: Sa BiH se trebamo boriti za drugo mjesto
Naredne sedmice počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu.
17.03.2023. u 13:07
get url
text

VEZANI TEKST - Slovaci objavili spisak za utakmicu protiv BiH, problemi s prvom zvijezdom i Džekinim saigračem

Slovačka je smještena u grupu sa Bosnom i Hercegovinom, a Slovaci prvi put poslije dva desetljeća u kvalifikacije kreću bez dvojice najuspješnijih fudbalera u historiji te zemlje jer je prošle godine nakon Martina Škrtela reprezentativnu karijeru okačio i Marek Hamšik.

Škrtel (38) je ljetos definitivno okačio kopačke o klin zbog problema s leđima. Sada amaterski igra u domovini. Slovačka je nastupila na dva posljednja Evropska prvenstva.

U razgovoru za slovački Sport Škrtel kaže kako se mora vjerovati da Slovaci i treći put zaredom mogu na smotru najboljih timova Starog kontinenta.

- Grupa je nepredvidiva, svašta se može dogoditi. Veliki favorit je Portugal, ali mi i Bosna i Hercegovina trebamo se boriti za drugo mjesto. Da bi se to dogodilo, moramo dobijati duele protiv na papiru slabijih protivnika. Ova izjava ne vrijedi za Luksemburg čiji je fudbal u uzlaznoj putanji. Grupa nije laka, ali mogli smo dobiti i težu. U isto vrijeme moramo gledati na budućnost s razumijevanjem da napredak mora biti cilj - rekao je Škrtel.

Bivši igrač Liverpoola iznenađen je što selektor Slovačke za predstojeće utakmice nije pozvao kapitena Slovana Vladimira Weissa, ali da je to odluka koja se mora prihvatiti.

Upitan za utakmice s Luksemburgom i BiH je i Milan Škriniar, saigrač našeg Edina Džeke iz Intera.

- Stvarno vjerujem da će biti zdrav, kvalitet naše odbrane ovisi o tome hoće li Milan biti tu ili ne - smatra Škrtel.

Martin Škrtel svojevremeno je poslije duela Slovačke i BiH u Žilini u sklopu kvalifikacija za Mundijal u Brazilu bio oduševljen navijačima Zmajeva. Fanovi bh. tima tada su ispunili tribine stadiona, a Zmajevi su igrali kao na domaćem terenu. Na kraju je ostvarena i jedna od ključnih pobjeda u borbi za SP u Brazilu.

- Izgledalo je kao da BiH igra kući jer je stadion bio pun njihovih navijača. Pokazali su kako su odlični navijači, što je za nas razočaravajuće jer smo igrali kući i nije bilo Slovaka na stadionu. Posramljeni smo - kazao je tada Škrtel.

Zbog kazne UEFA-e navijači Zmajeva ovoga puta neće moći organizovano u slovačku prijestolnicu.

Slovačka će kvalifikacije otvoriti domaćom utakmicom protiv Luksemburga (23. mart), a tri dana nakon toga dočekuju BiH u Bratislavi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.