Slobodan Marković (57) iz Banje Luke, kojem je Vrhovni sud RS ukinuo presudu za pokušaj ubistva Banjalučanke Biljane Keserović, nije uspio sklopiti sporazum sa tužilaštvom o prizanju krivice. Njemu će biti ponovo suđeno u Okružnom sudu Banja Luka.

Tužilac Sanja Tadić Stojisavljević je potvrdila da nisu uspjeli da se dogovore, a isto je izjavio i advokat Miljkan Pucar koji je istaknuo da tužilaštvo nije bilo zainteresovano za sporazum.

Vrhovni sud RS je u maju 2018. ukinuo presudu Markoviću kojom ga je Okružni sud Banja Luka osudio na pet godina zatvora, te predmet vratio na novo suđenje.

Optužnica je teretila Markovića da je 5. decembra 2016. u podzemnoj garaži zgrade u ulici Svetozara Markovića u Banjoj Luci pod točak žrtvinog automobila postavio drvenu cjepanicu i tako je onemogućio da se isparkira. Kada je ona izašla iz vozila, optuženi joj je prišao i udario je po glavi drvenom palicom oblijepljenom selotejp trakom, a kada je pala, nastavio je da je udara, te joj u jednom trenutku stao nogom za vrat.

Kasnije je tvrdio da se ničega ne sjeća, a sudski vještaci su objasnili da je "amneziju dobio iz straha od kazne". Tokom ranijeg suđenja niko se nije mogao konkretno izjasniti o motivu ovog djela.

Neki svjedoci su u medijima izjavili i da je Marković navodno bio jedan od vodećih masona u BiH, a u prilog takvim tvrdnjama objavljene su i njegove fotografije sa prepoznatljivim masonskim obilježjima.