Sljedeće sedmice najavljeno je nekoliko sjednica komisija, kolegija i domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čiji je zastoj u radu zabilježen u posljednjih nekoliko mjeseci zbog nepotpunog formiranja tog najvišeg državnog zakonodavnog tijela.

Naime, zbog nedostavljanja imena članova komisija određenih političkih struktura, nisu bila formirana radna tijela oba doma PSBiH čija su mišljenja o dokumentima, poput zakona i odluka, neophodna kako bi ih na plenarnim sjednicama razmatrali poslanici i delegati Predstavničkog i Doma naroda.

Zastupnici Zastupničkog doma na prošloj sjednici imenovali su predsjedavajuće i članove Ustavnopravne komisije te komisija za vanjske poslove, za vanjsku trgovinu i carine, za finansije i budžet, za saobraćaj i komunikacije te za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Preostalo je da delegati Doma naroda imenuju članove za radna tijela tog doma, što je najavljeno za petak, 20. decembra, a potrebo je i da oba doma predlože članove za zajednička radna tijela čime bi bilo kompletirano formiranje Parlamentarne skupštine BiH.

Sljedeće sedmice, tačnije u srijedu, 18. decembra, zasjeda i Zastupnički dom, a za razmatranje je predloženo 45 tačaka dnevnog reda koje nisu razmatrane jer je ovo tek druga redovna sjednica Doma od kada su poslanici imenovani na dužnost.

Pred zastupnicima je, u pravom čitanju, Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu. Ovogodišnji budžet nije do sada usvojen, te su ove godine bh. institucije funkcionirale kroz četiri tromjesečne odluke o privremenom finansiranju.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama u drugom čitanju te izmjene Zakona o plaćama i naknadama koje predviđaju ograničenje visine otpremnine, ali i izmjene Krivičnog zakona, kao i 28 međunarodnih sporazuma od kojih se nekoliko tiče osiguranja sredstava za nastavak realiziranja infrastrukturnih projekta.

Uoči sjednice Zastupničkog doma bit će održana sjednica Kolegija Doma, kao i sjednica Kolegija Zastupničkog doma u proširenom sastavu, ali i sjednica zajedničkog kolegija oba doma PSBiH.