Fudbaleri Zrinjskog u subotu putuju u Gabelu s namjerom da se s nova tri boda protiv domaćeg Goška učvrste u samom vrhu tabele Premijer lige BiH uoči reprezentativne pauze.

- Protivnika moramo ozbiljno shvatiti s obzirom na utakmicu protiv Željezničara gdje je pokazao izuzetnu volju i želju za pozitivnim rezultatom. Promjena trenera dala je igračima (Goška) dodatnu injekciju, prije svega psihološku, nisu podlegli pritisku na Grbavici, odigrali su kvalitetnu utakmicu i nama dali zadaću više da sutra pokušamo doći do pozitivnog rezultata i tri boda, što svakako neće biti lako – kazao je trener Plemića Blaž Slišković na konferenciji za novinare.

Zrinjski je u posljednje vrijeme značajno podigao formu i u domaćem prvenstvu ima tri uzastopne pobjede, a u posljednja četiri susreta Plemići nisu primili gol.

Problem bi za aktuelne prvake mogla predstavljati poprilično duga lista povrijeđenih igrača, no Slišković je kazao kako to ne može i ne smije biti izgovor.

- Fali nam dosta igrača, a dugačka je i lista igrača koji su se vratili, ali još nisu fizički spremni za svih 90 minuta. Ali na papiru imamo dosta igrača i od njih ćemo naći 17-18 imena koji će moći odigrati kvalitetno i vjerujem da ćemo imati kvalitetne pojedince u startnoj postavi koji će moći ići otvoreno u Gabelu na pobjedu. Tu se nema šta kalkulirati. Ne treba kukati i žaliti za onima koji su povrijeđeni - poručio je trener "Plemića".

Dodao je kako mu povrede najviše problema zadaju u vrhu napada s obzirom na to da od četiri napadača na raspolaganju ima samo Tonija Jovića, dok na Miloša Aćimovića, Dalibora Veselinovića i Amera Bekića ne može računati još neko vrijeme.

Osvrnuo se i na dosadašnji tok prvenstva, kazavši kako je Sarajevo zasluženo na vrhu.

- Sarajevo je u odličnom nizu i zasluženo su tu gdje jesu. Ipak, mislim da je još rano za neke ozbiljne analize. Tek je trećina prvenstva iza nas i sigurno će do kraja biti puno uspona i padova i iznenađujućih rezultata kod svih kandidata za najviši plasman - kazao je Slišković.

Što se tiče Zrinjskog, kazao je da je zadovoljan kako je ekipa reagirala nakon njegovog povratka u klub prije nešto više od mjesec, iako, kako je rekao, to još nije igra u skladu s kvalitetom koju pojedinci posjeduju.

- Daleko je to od onoga što mi možemo. Sami igrači svjesni su da to nije na razini kvalitete koji oni pojedinačno i kao momčad posjeduju, i da to mora i treba biti bolje ako želimo do samog kraja ostati u borbi za naslov - smatra trener Zrinjskog.

Dio problema leži u pripremama za novu sezonu koje su prošli igrači Zrinjskog pod vodstvom novog trenera, a koje, kako je rekao Slišković, nisu odgovarale velikoj većini igrača.

- Nakon mog povratka apostrofirao sam da je problem jednog od najboljih naših igrača iz prošle sezone Miloša Filipovića psihološke prirode, no tek prije desetak dana mi je rekao da je on "razvaljen" od priprema i da tek sada dolazi sebi. On o tome nije prije htio razgovarati sa mnom. Ne želim bilo što loše reći o svom prethodniku, ali promjena sistema treninga i priprema utjecala je na igrače koji su već par godina navikli na drukčiji način rada. Daleko od toga da takav način priprema nije dobar, ali u tom trenutku većini naših igrača one nisu dobro pale - zaključio je Slišković.