open-navfaktor-logo
search
Memorijalna galerija
Slikom u slici o genocidu u Srebrenici ali i Holokaustu
Memorijalna galerija 11/7/1995 godišnjicu genocida u Srebrenici, a ujedno i osmu godinu svog postojanja i rada, simbolično obilježava radom naziva "1945 – 1995 – 2020: Foto – historijski mise en abyme (Majka iz Srebrenice ispred Kuće Ane Frank)".
12.07.2020. u 15:30
get url
text
Ana Frank i majka Srebrenice
Ana Frank i majka Srebrenice

Rad je zapravo fotografija autora Tarika Samaraha, nastala 2004. godine u Amsterdamu, ispred Kuće Ane Frank. Na fotografiji je prikazana majka iz Srebrenice kako stoji zagledana u fotografiju na kojoj su prikazane Ana Frank i njena sestra. Djevojčice na fotografiji su okrenute leđima i fokus majke iz Srebrenice također izmiče posmatraču. Kroz ovu fotografiju se simbolično isprepliću savremena historija Evrope i njeni utemeljujući narativi.

Fotografija podsjeća na to da su 1995. godine, u Bosni i Hercegovini, u samom središtu Evrope, kontinuirani i sistematski zločini Vojske Republike Srpske i s njima povezanih struktura Jugoslovenske Narodne Armije nad bosanskim muslimanima dosegli kulminaciju u zločinu genocida koji je počinjen nad stanovništvom Srebrenice. Za nepunih sedam dana više od 8.372 bosanskih muslimana mučki je ubijeno samo zato što su pripadali drugoj etničkoj skupini i nosili drugačija imena. Genocid u Srebrenici počinjen je na samom pragu evropske civilizacije, pred očima međunarodne zajednice i nezainteresovanog svijeta. 

Pola stoljeća prije genocida u Srebrenici, oslobođen je Auschwitz i svijet je tada rekao: „Nikada više“. Ipak, zločini se dešavaju i dalje, svuda i uvijek. Rad "1945 - 1995 - 2020" govori o Srebrenici, istovremeno se prisjećajući Holokausta, ali i uočavajući prisutnost istih onih diskriminatornih obrazaca koji su doveli do nezamislivih zločina.

{$galerijaFotografija}

Koncept "mise en abyme" preuzet je iz historije umjetnosti i označava, pojednostavljeno objašnjeno, sliku u slici ili priču u priču.

Pozivajući na podsjećanje na dva velika zločina koja su se desila nad vjerskim manjinama u 20. stoljeću u Evropi, a istovremeno upozoravajući na prisutnost istih onih obrazaca koji su doveli do zločina u savremenom društveno- historijskom kontekstu, rad ne pretendira na komparaciju stradanja, nego ohrabruje onoga ko posmatra na promišljanje o samoj genezi zločina

Rad "1945 - 1995 - 2020", kao zajednička inicijativa Memorijalnog Centra Srebrenica i Galerije 11/07/95,  trenutno je izložen na zgradi u kojoj je smještena Galerija 11/07/95,  na adresi Trg fra Grge Martića 2, u centru Sarajeva.

Rad "1945 - 1995 - 2020" također je, preko Asocijacije "Mjesta savjesti" (International Coalition of Sites of Conscience), poslan muzejima, galerijama i organizacijama koje se bavi temama zločina, stradanja i sjećanja. Neke od članica Asocijacije su uzele učešće u inicijativi obilježavanja godišnjice genocida tako što su izložile rad u svom prostoru, objavile na svojim web stranicama ili društvenim mrežama. Koalicija "Mjesta savjesti" je jedina međunarodna mreža posvećena transformaciji mjesta posvećenih čuvanju sjećanja u mjesta koja promiču društveni aktivizam. Osnovana 1999. godine, koalicija broji preko 250 članova u 65 zemalja širom svijeta.

srebre.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.